Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot apothekersassistent

Wil jij de vraagbaak zijn voor informatie over medicijnen, ben je accuraat en werk je graag met mensen? Dan is de opleiding tot apothekersassistent vast wat voor jou.

Introductie

Als apothekersassistent ben je verantwoordelijk voor het verstrekken van medicijnen aan patiënten van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Er is een poliklinische apotheek (Poli-Apotheek) en een Ziekenhuisapotheek. In de Poli-Apotheek kunnen patiënten terecht met recepten die uitgeschreven worden tijdens het polikliniekbezoek door één de medisch specialisten die hier werkzaam zijn of bij het verlaten van het ziekenhuis na een opname voor ontslagmedicatie. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit: patiënten te woord staan aan de balie, vragen van patiënten beantwoorden, de aanvraag voor een recept voor geneesmiddelen en/of farmaceutische producten in ontvangst nemen en zorg dragen voor de aflevering hiervan. De levering van de ontslagmedicatie vindt plaats aan het bed van de patiënt.

Je werkzaamheden in de Ziekenhuisapotheek bestaan onder andere uit: medicatiebewaking en begeleiding, geneesmiddelen bereiden (zowel steriel als niet-steriel op voorraad en individueel) en zorgen voor de levering van geneesmiddelen aan de verschillende afdelingen in het ziekenhuis, Zorghotel en een TBS-kliniek. Natuurlijk werk je ook in een team met collega apothekersassistenten, farmaceutisch medewerkers en (ziekenhuis)apothekers. Dit alles maakt het werken bij Franciscus Gasthuis & Vlietland dynamisch en afwisselend.

Duur en start opleiding

De opleiding tot apothekersassistent duurt twee schooljaren. Je start al aan het begin van de opleiding met werken op één van de apotheken en je gaat één dag per week naar school. De schooldag valt binnen werktijd. De opleiding start één keer per jaar (augustus/september).

Opbouw opleiding

Het theoretische gedeelte wordt gegeven op het ROC Albeda College in Rotterdam.
Tijdens de lessen leer je alles over de volgende beroepstaken:

  • geneesmiddelen bereiden
  • aannemen en afhandelen van recepten
  • voorraadbeheer en logistiek
  • verkopen van zelfzorgmiddelen
  • organisatiegebonden taken en samenwerking

De praktijkvaardigheden worden eerst op school uitgelegd, geoefend om daarna in de praktijk uit te gaan voeren. De praktijkervaring doe je op door als leerling op de Poli-Apotheek en de Ziekenhuisapotheek te leren en te werken. Je studievoortgang leg je vast in een portfolio. Dat is een verzameling van opdrachten en verslagen, waarmee je aantoont wat je hebt geleerd en gedaan.
Tijdens de opleiding doe je dus veel kennis en ervaring op en ontwikkel je je tot een volwaardige apothekersassistent

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van een:

  • diploma mavo-d (zes vakken) of vmbo-theoretische leerweg
  • havo-diploma of een overgangsbewijs naar het vijfde leerjaar havo/vwo
  • mbo diploma niveau 4

Aan het einde van de opleiding is een examen Nederlands, Engels en rekenen een verplicht onderdeel.

Daarnaast ben je minimaal 17 jaar bij de start van de opleiding.

Salaris en collegegeld

Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst van 32 of 36 uur met Franciscus Gasthuis & Vlietland voor de duur van de opleiding en de opleiding wordt volledig betaald door het ziekenhuis. Je betaalt dus geen collegegeld en studieboeken. De studieboeken krijg je in bruikleen. Na het behalen van het diploma zijn ze jouw eigendom. Met het diploma op zak maak je een goede kans op een baan als apothekersassistent in ons ziekenhuis. Als we plek hebben voor een apothekersassistent, bieden we je een contract aan.

De arbeidsvoorwaarden zijn volgens de CAO-Ziekenhuizen.

Sollicitatie en informatie

Op de vacaturepagina kun je zien of er een vacature is voor een opleidingsplaats. 

Indien er een vacature voor een opleidingsplaats open staat, kun je solliciteren. Er wordt dan een selectie gemaakt uit kandidaten die gesolliciteerd hebben voor een opleidingsplek. Deze kandidaten worden uitgenodigd (eind april) voor een sollicitatiegesprek. Als dit sollicitatiegesprek positief verloopt dan volgt er nog een persoonlijkheids- en capaciteiten test bij het Albeda college. Op basis van de uitslag van deze test en het sollicitatiegesprek wordt besloten of je aangenomen wordt. Als je bent aangenomen, meldt de Franciscus Academie je aan bij het Albeda College.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid