Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot operatieassistent

Introductie

Als operatieassistent ben je voor, tijdens en na de operatie (mede) verantwoordelijk voor de begeleiding en verzorging van de patiënt. Je beheert de ruimten en benodigdheden die nodig zijn voor de operaties. Dit alles met het oog op veiligheid van en optimale zorg voor de patiënt.

Je ondersteunt de snijdend specialist in de vorm van instrumenteren, assisteren en omlopen bij operaties. Om de snijdend medisch specialist bij de operatieve behandeling van de patiënt te kunnen assisteren, moet je als operatieassistent goed weten wat de behandeling inhoudt en welke complicaties daarbij eventueel kunnen optreden. Een goede kennis van het menselijk lichaam is hierbij van groot belang.

Het team dat bij de operatie aanwezig is, bestaat uit verschillende deskundigen die sterk op elkaar aangewezen zijn. Teamwork en goede communicatieve vaardigheden zijn daarom heel belangrijk. Bovendien moet je een goede balans vinden tussen het zelfstandig functioneren met een eigen verantwoordelijkheid en het functioneren onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist. De opleiding combineert het werken met het leren.

Duur en start opleiding

De opleiding duurt in totaal twee jaar en tien maanden en start in maart en september.

Opbouw opleiding

Bij deze opleiding wordt het verwerven van theoretische kennis gecombineerd met het opdoen van ervaring in de praktijk. Tijdens het eerste half jaar, Beroeps Voorbereidende Periode (BVP), ligt de nadruk op de theorie. De theorie wordt gegeven op de Erasmus MC Zorgacademie in Rotterdam.

Na het behalen van de theorie en bij gebleken geschiktheid in de praktijk, die ook wordt beoordeeld, biedt Franciscus Gasthuis & Vlietland een leer/arbeidsovereenkomst aan. Na de BVP gaat de Beroeps Begeleidende Periode (BBP) in. De theorie en de praktijk wisselen elkaar af, het praktijkleren neemt een belangrijke plaats in.

Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang

De hele opleiding bestaat uit verschillende leereenheden waarin steeds een specialisme of thema centraal staat.

Je leert het vak dus in de praktijk op de operatiekamers van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Tijdens de opleiding rouleer je over de beide locaties: Franciscus Gasthuis (Rotterdam) en Franciscus Vlietland (Schiedam). Per Leereenheid wordt het theoretische deel van de opleiding afgesloten met tentamens en moet je praktijkopdrachten met voldoende resultaat afronden.

Vakkenpakket

De volgende hoofdvakken komen aan bod:

 • Operatieve zorg en technieken
 • Algemene chirurgie
 • Speciële chirurgie
 • Anatomie en fysiologie
 • Pathologie

De volgende ondersteunende vakken komen aan bod:

 • Anesthesiologische zorg en technieken
 • Juridische aspecten
 • Sociale vaardigheden

Tijdens de opleiding loop je bij Franciscus Gasthuis & Vlietland eveneens stage op een chirurgische verpleegafdeling, behandel-/ functieafdelingen, de Centrale Sterilisatieafdeling (CSA), Intensive Care (IC) en de Spoedeisende Hulp (SEH). Naast de tentamens op het opleidingscentrum en de praktijkopdrachten op de werkvloer maakt het uitvoeren van een afstudeerproject onderdeel uit van je eindexamen.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van één van de volgende diploma's:

 • Havo/vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek.
 • Diploma verpleegkundige (inservice opleiding) met in de vooropleiding voldoende wiskunde, natuur- en scheikunde.
 • Diploma mbo-4 in de gezondheidszorg (werkervaring is een pré).
 • Mbo-v of hbo-v met minimaal twee maanden aantoonbare werkervaring op een chirurgische verpleegafdeling.

Daarnaast ben je minimaal 18 jaar bij de start van de opleiding.

Salaris en collegegeld

Tijdens de eerste 28 weken, de BVP, ontvang je zakgeld, die is afgeleid van het minimum jeugdloon (conform CAO). Je krijgt gedurende deze periode een leerovereenkomst met de Franciscus Gasthuis & Vlietland. Na afronding van de BVP wordt dit omgezet in een leerarbeidsovereenkomst en ontvang je een leerlingensalaris conform de CAO-ziekenhuizen.

Daarnaast wordt de opleiding volledig betaald door Franciscus Gasthuis & Vlietland. Je betaalt dus geen collegegeld en studieboeken. De studieboeken worden in bruikleen gegeven.

Informatie

Ben je na een selectieprocedure aangenomen, dan meldt Franciscus Gasthuis & Vlietland je aan bij de Erasmus MC Zorgacademie.

Goed om rekening mee te houden:
Solliciteren voor de opleiding tot operatieassistent is alleen mogelijk, wanneer er een vacature beschikbaar is. Open solliciteren is niet mogelijk.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid