Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige

Heb je interesse in mensen en techniek en wil je een bijdrage leveren aan patiëntgerichte onderzoeken? Dan is de opleiding tot Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) vast iets voor jou.

Introductie

Als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er) heb je een veelzijdige baan die zowel technische als communicatieve vaardigheden van je vraagt. Je begeleidt de patiënt van het begin tot het einde van het onderzoek. Je hebt inzicht in de werking van de apparatuur en je zorgt ervoor dat de stralingsdosis zo laag mogelijk blijft. Je voert onderzoeken zelfstandig uit en je assisteert radiologen bij bepaalde onderzoeken.

De afdeling Radiologie neemt een belangrijk plaats in bij vele patiëntgerichte onderzoeken die in Franciscus Gasthuis & Vlietland plaatsvinden. De afdeling Radiologie Gasthuis telt 16 en afdeling Radiologie Vlietland telt 13 diagnostische kamers. Hier wordt met behulp van een verscheidenheid aan apparatuur, diverse (gespecialiseerde) onderzoeken uitgevoerd zoals: MRI(magnetisme), angiografie (vaatonderzoek), computertomografie, echografie (onderzoek door middel van geluidsgolven), mammografie (borstonderzoek) en conventionele röntgenfoto’s . Er wordt volledig digitaal gewerkt.

De afdeling nucleaire geneeskunde is een onderdeel van de afdeling radiologie.

Duur en start opleiding

Op beide locaties zowel Franciscus Gasthuis als Franciscus Vlietland, wordt de opleiding tot beeldvormings- en bestralingsdeskundige aangeboden. De opleiding MBRT duaal start elk jaar in augustus/september en duurt vier jaar. 

Opbouw opleiding

De opleiding begint met een basisperiode van 13 weken op school. Tijdens deze weken komen verschillende onderwerpen aan bod. Na deze basisperiode, start de praktijkleerperiode die 3 jaar en 9 maanden duurt. Tijdens de opleiding ben je fulltime (36 uur) werkzaam op de afdeling Radiologie. Onder begeleiding van ervaren MBB’ers en radiologen doe je veel praktijkervaring op. Het theoretische gedeelte van de opleiding (ongeveer 1 keer per 4/5 weken een week naar school) wordt verzorgd door INHolland te Haarlem. Tijdens de opleiding word regelmatig de kennis op school getoetst, in de praktijk vinden meerdere opdrachten plaats en vinden er beoordelingsgesprekken plaats. In het laatste jaar van de opleiding volgt de student twee minoren en doet een afstudeerproject. De opleiding wordt afgesloten als alle studiepunten behaald zijn.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van een havo-diploma (of een vergelijkbare opleiding) met wiskunde en natuurkunde (niet verplicht maar wel een pré) in het vakkenpakket/profieldeel.

Salaris en collegegeld

De opleiding wordt door het ziekenhuis betaald. Je betaalt dus geen collegegeld of studieboeken. Tijdens de beroepsvoorbereidende/basisperiode heb je een leerovereenkomst met zakgeld. Daarna een leerarbeidsovereenkomst en ontvang je salaris volgens de CAO-ziekenhuizen.

Sollicitatie en informatie

Voor meer informatie over de opleiding tot beeldvormings- en bestralingsdeskundige kun je contact opnemen met de praktijkopleiders.

Zij kunnen je ook meer vertellen over de mogelijkheden van een vrijblijvende rondleiding op de afdeling.

Op de vacaturepagina kun je zien of er een vacature is voor een opleidingsplaats.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid