Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot longfunctieanalist

Zoek je een afwisselende baan en spreekt de combinatie van boeiend medisch onderzoek en ‘mensenwerk’ je aan? Dan hebben wij de juiste aanstelling en opleiding voor jou!

Introductie

Als longfunctieanalist werk je in opdracht van een medisch specialist en voer je zelfstandig onderzoeken uit bij patiënten. Zo meet je onder andere de longinhoud of verricht je bijvoorbeeld onderzoek naar allergische reacties. Daarnaast doe je ook inspanningstesten, waarbij je de ademhaling, de bloeddruk en de hartfrequentie van een patiënt controleert.

Bij veel patiëntgerichte onderzoeken, die in Franciscus Gasthuis & Vlietland plaatsvinden neemt het longfunctieonderzoek een vaste plaats in. De longfunctieonderzoeken worden uitgevoerd op de afdeling Longfunctie. Bij deze en andere onderzoeken werk je met technologisch ver ontwikkelde medische apparatuur. Het is dan ook noodzakelijk, dat je een goed inzicht hebt in de werking van deze apparatuur.
Mede aan de hand van jouw onderzoeksresultaten kan de arts een succesvolle behandeling bepalen. Het onderzoek zelf staat echter niet alleen centraal. Een belangrijk onderdeel van de functie is het begeleiden van de patiënten voor, tijdens en na het onderzoek. Enerzijds moet je patiënten geruststellen en anderzijds moet je hen stimuleren zich volledig voor het onderzoek in te zetten om optimale onderzoeksresultaten te verkrijgen.

Duur en start opleiding

De opleiding tot longfunctieanalist is een hbo-bacheloropleiding. De duur van de opleiding is drie jaar en is opgedeeld in (praktijk)leerjaren. Op ieder willekeurig moment kan de opleiding in Franciscus Gasthuis & Vlietland starten.

Opbouw opleiding

De opleiding bestaat uit twee delen: een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het theoretisch deel wordt verzorgd door de LOI Hogeschool en omvat onder andere de volgende vakgebieden:

  • Algemene medische kennis
  • Longfysiologie/pathologie
  • Klinische spirometrie
  • Wiskunde, natuur- en scheikunde
  • Apparatuurkennis en methodieken
  • Omgangskunde en communicatie
  • Onderzoeksvaardigheden

Je krijgt toegang tot een digitale leeromgeving, combineert het leren met het werken in de praktijk en bepaalt deels je eigen tempo. In elk leerjaar van de opleiding wordt een aantal verplichte thematische lesdagen georganiseerd (= contactonderwijs), maar het uitgangspunt is digitaal onderwijs. Om de modules te behalen kun je drie keer per jaar een schriftelijk examen afleggen. De minimale eisen per leerjaar zijn beschreven.
Het praktische gedeelte bestaat uit het leren uitvoeren van longfunctieonderzoeken en het maken van opdrachten onder begeleiding van gediplomeerde longfunctieanalisten en vindt plaats op de afdeling longfunctie in Franciscus Gasthuis en/of Franciscus Vlietland. Gedurende de opleiding ontwikkel je en verzamel je bewijsstukken om je competenties aan te tonen in een digitaal portfolio.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van een:

  • Havo diploma (voorkeur met wis- en natuurkunde)
  • Vwo diploma (voorkeur met wis- en natuurkunde)
  • Mbo 4 gezondheid of techniek of een zorgdiploma kwalificatieniveau 4

Verder beschik je over goede sociale vaardigheden, interesse in het vak en gevoel voor techniek. Daarnaast ben je minimaal 17 jaar bij de start van de opleiding. Ben je na een selectieprocedure aangenomen dan kun je je na overleg met de manager inschrijven bij het LOI.

Salaris en collegegeld

Gedurende de opleiding heb je een leerarbeidsovereenkomst van 32-36 uur. Voor het salaris geldt het praktijkleerjaarsalaris conform de CAO-ziekenhuizen. De studie wordt volledig betaald door Franciscus.

Sollicitatie en informatie

Verdere informatie over de functie en opleiding tot longfunctieanalist is te verkrijgen bij de manager van de longfunctieafdeling, via telefoonnummer 010 - 461 6137 of adviseur beroeps- en vervolgopleidingen, via telefoonnummer 06 - 1901 5102.

Op onze vacaturepagina kun je zien of je kunt solliciteren voor een opleidingsplaats.
Ben je na een selectieprocedure aangenomen? Dan meld je je na instemming van de afdelingsmanager je aan bij de LOI-hogeschool.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid