Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot anesthesiemedewerker

Introductie

De werkzaamheden van een anesthesiemedewerker zijn onder andere het controleren en klaarzetten van apparatuur, medicijnen, materialen en middelen die nodig zijn voor, tijdens en na de operatie voor het geven van anesthesie. Je assisteert de anesthesioloog bij het inleiden, het onderhouden en het uitleiden van de narcose. Tevens assisteer je bij het aanbrengen van diverse locoregionale verdovingen. Tijdens de operatie blijf je continue bij de patiënt om de vitale functies te bewaken. Een goede kennis van de (bij)werkingen van medicijnen en de werking van het menselijk lichaam is daarom noodzakelijk. Je geeft bij alles uitleg aan de patiënt en stelt deze gerust. Goede sociaal-communicatieve vaardigheden zijn van groot belang bij het uitoefenen van het vak.

Het team dat bij de operatie aanwezig is, bestaat uit verschillende deskundigen die sterk op elkaar aangewezen zijn. Teamwork en goede communicatieve vaardigheden zijn daarom heel belangrijk. Bovendien moet je een goede balans vinden tussen het zelfstandig functioneren met een eigen verantwoordelijkheid en het functioneren onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist. De opleiding combineert werken met het leren.

Duur en start opleiding

De opleiding duurt drie jaar en start in principe jaarlijks in maart en september. Zie het kopje sollicitatie en informatie voor verdere informatie.

Opbouw opleiding

Bij deze opleiding wordt het verwerven van theoretische kennis gecombineerd met het opdoen van ervaring in de praktijk. Tijdens het eerste half jaar, de Beroeps Voorbereidende Periode (BVP), ligt de nadruk op de theorie. De theorie wordt gegeven aan de Erasmus MC Zorgacademie in Rotterdam. Tijdens de BVP worden er enkele stages gelopen in de praktijk. Tijdens de BVP heb je leerovereenkomst met het ziekenhuis. Na het behalen van de theorie en bij gebleken geschiktheid in de praktijk, die ook wordt beoordeeld, biedt Franciscus Gasthuis & Vlietland een leer/arbeidsovereenkomst aan. Na de BVP gaat de Beroeps Begeleidende Periode (BBP) in. De theorie en de praktijk wisselen elkaar af, het praktijkleren neemt een belangrijke plaats in en vindt plaats op zowel de locatie Gasthuis als Vlietland.

Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang.

Je leert het vak dus voor een belangrijk deel in de praktijk op de operatiekamer van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. De opleiding bestaat in totaal uit 6 fases. Elke fase duurt een half jaar. Per fase wordt het theoretische deel van de opleiding afgesloten met tentamens en moet je praktijkopdrachten met voldoende resultaat afronden.

Vakkenpakket

De volgende hoofdvakken komen aan bod:

 • Anesthesiologische zorg en technieken
 • Anesthesiologie
 • Speciële anesthesiologie
 • Anatomie en fysiologie
 • Pathologie
 • Farmacologie

De volgende ondersteunende vakken komen aan bod:

 • Algemene chirurgie
 • Operatieve zorg en technieken
 • Medische techniek
 • Natuurkunde en scheikunde
 • Sociale en communicatieve vaardigheden
 • Medische terminologie
 • Juridische aspecten

Tijdens de opleiding loop je op beide locaties ook stage op een chirurgische verpleegafdeling, behandel-/functieafdelingen, de Centrale Sterilisatieafdeling, Intensive Care, de Hartbewaking (CCU) en de Spoedeisende Hulp. Naast de tentamens op het opleidingscentrum en de praktijkopdrachten op de werkvloer, maakt het uitvoeren van een afstudeerproject onderdeel uit van je eindexamen.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van een:

 • havo/vwo-diploma met het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek;
 • diploma hbo of mbo (minimaal niveau 4);
 • vooropleiding in de zorg is een pré;
 • daarnaast ben je minimaal 17 jaar bij de start van de opleiding.

Salaris en collegegeld

Tijdens de eerste 26 weken, de BVP, ontvang je zakgeld, dat is afgeleid van het minimum jeugdloon (conform CAO-ziekenhuizen). Je krijgt gedurende deze periode een leerovereenkomst met Franciscus Gasthuis en Vlietland. Na afronding van de BVP wordt dit omgezet in een leerarbeidsovereenkomst en ontvang je een leerlingensalaris conform de CAO-ziekenhuizen.

Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de opleiding volledig, er hoeft geen collegegeld betaald te worden. De benodigde studieboeken worden tijdens de opleiding in bruikleen gegeven.

Sollicitatie en informatie

Wil je meer informatie over de opleiding tot anesthesiemedewerker? Neem dan gerust contact op met Suzanne de Ridder, praktijkopleider Anesthesie en Recovery, via telefoonnummer: 010-4616100 of met Kees den Braber, praktijkopleider Anesthesie, via telefoonnummer: 010-8933260. Op onze vacaturepagina kun je direct zien of er een vacature is voor een opleidingsplaats.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid