Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot vasculair diagnostisch laborant

Wil je je kennis vergroten op het gebied van vasculair diagnostisch onderzoek en zoek je een nieuwe uitdaging? Mogelijk is de opleiding tot vasculair diagnostisch laborant een vervolgstap in je carrière!

Introductie

De totale lengte van de bloedvaten in het menselijk lichaam is bij elkaar opgeteld zo'n 100.000 kilometer. Het bloed dat langs al deze vaten en vaatjes wordt aangevoerd, zorgt ervoor dat organen zuurstof krijgen om te kunnen functioneren. Afvalstoffen worden ook door deze bloedvaten afgevoerd. Als bloedvaten niet goed functioneren kan dat dus ernstige gevolgen hebben voor het functioneren van je lichaam.

Als vasculair diagnostisch laborant (vaatlaborant) verricht je, onder eindverantwoordelijkheid van de medisch specialist, zelfstandig vasculair onderzoek en lever je poliklinische en klinische non-invasieve vasculaire diagnostiek. Daarnaast assisteer je de medisch specialist bij minimaal invasieve therapie voor patiënten met vasculaire problemen, zoals endovasculaire laserbehandeling, sclerocompressietherapie en bij de behandeling van een aneurysma spurium.

De onderzoeken die je uitvoert duren vaak lang en kunnen voor de patiënt intensief zijn. De omgang met mensen is hierdoor een belangrijk onderdeel van je werk. Je begeleidt de patiënt en stelt deze op zijn gemak.
Duur en start opleiding

De opleiding tot vasculair diagnostisch laborant is een post-HBO opleiding. De opleiding duurt één jaar en start in januari en bestaat uit veertig bijeenkomsten. De instapmodule bestaat uit zeven bijeenkomsten en start in oktober.

Opbouw opleiding

Het theoretische deel van de opleiding wordt verzorgd door Inholland Academy (locatie Haarlem).

Het programma is modulair van opbouw. De opzet in modulen is als volgt:

  • Instapmodule
  • Module VDL 1 (halsvaten)
  • Module VDL 2 (aorto-iliacaal en benen arterieel)
  • Module VDL 3 (benen veneus)
  • Module VDL 4 (shunts en verdieping)

Het schrijven van een essay en het houden van een presentatie zijn onderdeel van het examen.

De totale opleiding heeft een studiebelasting van 1120 uur (exclusief de instapmodule) waarvan 520 uur werkplek leren. Deze studiebelasting bestaat uit contactlessen, zelfstudie, examens en opdrachten. Naast theoretische lessen vinden er op school practica in het skillslab plaats. Het verrichten van duplex- en colorflowonderzoek, doppler- en segmentele bloeddrukmetingen en gebruik van TCD-apparatuur krijgt hierbij veel aandacht.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding gelden de volgende toelatingseisen:

  • Je hebt een verpleegkundige of een (para-)medische opleiding op hbo-niveau afgerond bijvoorbeeld operatiekamer-assistent, radiodiagnostisch laborant, klinisch neurofysiologisch laborant.
  • Je hebt ervaring als verpleegkundige of andere functie in het ziekenhuis.
  • Indien het opleidingsniveau niet op hbo-niveau is, dan moet een instapmodule gevolgd worden. De cursusleiding Inholland bepaalt of het opleidingsniveau voldoende is.

Salaris en collegegeld

Het salaris is volgens de cao-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de opleiding volledig, je betaalt zelf geen studiekosten.

Sollicitatie en informatie

Voor meer informatie over de opleiding vasculair diagnostisch laborant kun je contact opnemen met de afdelingsmanager via 010-4616285 of de praktijkopleider via 010-4616332.

Je sollicitatiebrief met CV kun je sturen naar afdeling P&O via e-mail naar afdeling.p&o@sfg.nl onder vermelding van de opleiding tot vasculair diagnostisch laborant.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid