Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot Spoedeisende Hulp verpleegkundige

Introductie

Kenmerkend aan de functie van Spoedeisende Hulp verpleegkundige is dat iedere situatie weer anders is. Dit vraagt van een verpleegkundige een goed omschakelingsvermogen en flexibiliteit. Bij Spoedeisende Hulpverlening zijn meerdere disciplines (en organisaties) betrokken, die op een snelle en doeltreffende wijze met elkaar moeten samenwerken. Ook is de samenwerking en afstemming tussen artsen en verpleegkundigen rondom patiëntenzorg noodzakelijk. Protocollen en richtlijnen zijn daarbij een belangrijke voorwaarde.

De SEH-verpleegkundige heeft een belangrijke initiërende rol als zorgcoördinator en in het stellen van prioriteiten. In samenwerking met de medisch specialisten en andere disciplines stemt de verpleegkundige de verschillende werkzaamheden af. De verpleegkundige voert zo nodig zelfstandig interventies uit bij levensbedreigende problemen.

Naast technische vaardigheden moet je beschikken over sociale vaardigheden.Op een Spoedeisende Hulp word je namelijk geconfronteerd met slachtoffers van grote en kleine ongevallen en patiënten van alle specialismen in acute situaties. Tijdens de opleiding leer je om te gaan met dergelijke situaties en krijg je de gelegenheid de nodige praktijkervaring op te doen.

De afdeling Spoedeisende Hulp (SEH)

De SEH is een dynamische en uitdagende afdeling. Jaarlijks worden er per op beide locaties zo'n 30.000 patiënten van verschillende zorgzwaarte, specialismen en complexiteit door een multidisciplinair team opgevangen. Bij binnenkomst wordt elke zorgvrager met behulp van het Manchester Triage Systeem op urgentie beoordeeld. De SEH levert spoedzorg gedurende de openingstijden van de afdeling . De activiteiten op de SEH zijn afgestemd op ontvangst, onderzoek, beoordeling, eerste behandeling, begeleiding, informatie, overdracht en zorg dragen voor de nazorg van de patiënt. De SEH is een plek waarin in een wisselend tempo gewerkt wordt in verschillende situaties, van eenvoudig tot hectisch en van laag- tot hoog complexe zorg.

De doelstelling van de SEH is ten eerste de directe en indirecte gevolgen van letsel of ziekte bij patiënten met een acute zorgvraag te voorkomen of te beperken. Dit kan door een diagnose te stellen en door het starten van een eerste noodzakelijke therapie. Het tweede doel is een ziekenhuisopname zo mogelijk te voorkomen. In Franciscus Vlietland beschikt de SEH over 14 behandelplaatsen, waarvan 2 traumakamers zijn. Overdag werken er gespecialiseerde SEH-artsen. Buiten kantoortijden is er een huisartsenpost aanwezig waar patiënten naar toe kunnen worden doorverwezen.

In Franciscus Gasthuis is een Spoedpost waarbij patiënten zich voor zowel de huisarts als voor de SEH bij één loket aanmelden. De SEH beschikt over 17 behandelplaatsen en een observatorium van 6 bedden die in de avonduren door een algemeen-verpleegkundige wordt bemand. De gespecialiseerde SEH-artsen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week aanwezig. Ook zijn er SEH-artsen in opleiding werkzaam.

Duur en start opleiding

De opleiding tot SEH-verpleegkundige duurt totaal 15 maanden bij een dienstverband van 32 uur. De opleiding telt 4 startmomenten. De theoretische opleiding bevat 24,5 lesdagen en ruim 200 uur aan e-learnings.

De noodzakelijke praktijkervaring doe je op bij de SEH van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Het ExpertCollege verzorgt het theoretische gedeelte van de opleiding, opgebouwd in leereenheden. Alle eindtermen en leerdoelen (praktisch en theoretisch) dien je binnen de gestelde periode af te sluiten.

Opbouw opleiding

Het praktijkcomponent is verdeeld in 2 semesters van 7 maanden. Tijdens de opleiding loop je verschillende stages op de Intensive Care (IC), Cardiac Care Unit (CCU), Anesthesie en de Ambulancezorg. Tijdens iedere praktijkperiode heb je voortgangs- en beoordelingsgesprekken en een proeve van bekwaamheid. Het doen van onderzoek maakt onderdeel uit van de opleiding. De mogelijkheid bestaat om na het behalen van de SEH door te stromen naar de Intensive Care in een verkort traject. Deze mogelijkheid geldt ook andersom.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval BIG-geregistreerd en in het bezit van een:

  • Diploma Verpleegkundige (mbo/hbo)
  • Minimaal één jaar werkervaring als verpleegkundige

Er geldt een voorwerkperiode van minimaal 3 maanden, waarin je kennis maakt met alle facetten van de afdeling. Deze voorwerkperiode moet met een voldoende praktijkbeoordeling worden afgesloten.

Salaris en collegegeld

Het salaris is volgens de cao-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de opleiding volledig, waardoor je zelf geen studiekosten hebt. Als je de opleiding vroegtijdig beëindigt, geldt er een terugbetalingsregeling.

Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt verder goede arbeidsvoorwaarden en aanvullende faciliteiten.

Sollicitatie en informatie

Voor meer informatie over de opleiding tot SEH-verpleegkundige kun je contact opnemen met de afdelingsmanager via telefoonnummer 010-4616735 of de opleidingsadviseur Beroeps- en Vervolgopleidingen van de SEH via telefoonnummer 06-30647782. Zij kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden van een vrijblijvende rondleiding op de SEH. Een keer meelopen tijdens een dienst behoort tot de mogelijkheden.

Aanvullende informatie over het theoriegedeelte van de opleiding kun je vinden op de website van het ExpertCollege.

Wil je weten of er opleidingsplaatsen voor de opleiding tot SEH-verpleegkundige beschikbaar zijn? Kijk dan bij onze vacatures. Staat er momenteel geen vacature tussen voor leerling SEH-verpleegkundige, dan kun je via dit sollicitatieformulier een open sollicitatie sturen. Zodra er een plek vrijkomt voor leerling SEH-verpleegkundige, nemen wij jouw sollicitatie mee in de procedure.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid