Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot obstetrieverpleegkundige

Affiniteit voor moeder- en kindzorg? Kies dan voor de specialisatie tot obstetrieverpleegkundige!

Introductie

Als gespecialiseerd obstetrieverpleegkundige speel je een belangrijke rol bij de begeleiding van zwangeren, barende en kraamvrouwen. Daarnaast assisteer je de gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen bij de eerste opvang van pasgeborenen. Je verleent zorg aan vrouwen tijdens bevalling of kraambed waarbij mogelijk ook complicaties zijn opgetreden.

Binnen de afdeling Verloskunde kan de gezondheidsituatie van de patiënt snel veranderen, wat de zorg onvoorspelbaar van karakter kan maken. De werkomgeving op de afdeling is er één van uitersten ook in emotionele zin; zo kunnen zorgsituaties samenhangen met geboorte en dood. Aan de medische, verpleegkundige en psychosociale zorg voor de obstetrische patiënt stellen we specifieke eisen.
Dit vraagt van een obstetrieverpleegkundige een goed observatievermogen en flexibiliteit. Je beschikt over communicatieve, sociale- en technische vaardigheden en je bent in staat met je opgedane kennis en ervaring de zorg binnen het specialisme te verlenen.

Duur en start opleiding

De opleiding start twee keer per jaar, in oktober en maart en duurt dertien tot vijftien maanden bij een dienstverband van 28-32 uur. De opleiding bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het theoretische deel bestaat uit 33 scholingsdagen (incl. introductiedag en afronding), verdeeld over 8 lesweken van 3 dagen.

Opbouw opleiding

De opleiding tot obstetrieverpleegkundige, erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO), bestaat uit een theorie- en praktijkopleiding. De theorieopleiding volg je bij de Erasmus MC Zorgacademie en de praktijkopleiding op de afdeling verloskunde van de locatie Franciscus Gasthuis of Vlietland.

De theorie is verdeeld in dertien leereenheden welke in blokken van drie scholingsdagen worden aangeboden. De praktijkopleiding sluit aan op de aangeboden theorie en is gebaseerd op het beroepsdeelprofiel en de eindtermen van het beroep van gipsverbandmeester.

De praktijkopleiding bestaat uit vier praktijkleerperioden
Het onderwijs is competentiegericht. Er wordt gewerkt met zeven competenties die uitgewerkt zijn voor de opleiding tot obstetrieverpleegkundige.

De competenties zijn:

  • Vakinhoudelijk handelen
  • Communicatie
  • Samenwerken
  • Kennis en wetenschap
  • Maatschappelijk handelen
  • Organisatie
  • Professionaliteit

De opleiding werkt met een elektronische leeromgeving en digitaal portfolio, waarin je bewijzen verzameld waarmee je je competenties aantoont.

Tijdens een aantal, deels verplichte (externe) stages, krijg je de gelegenheid om je te oriënteren op zorg die buiten de afdeling plaatsvindt en gerelateerd is aan het beroepsdeelprofiel van de obstetrieverpleegkundige.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats tot obstetrieverpleegkundige stelt het Franciscus Gasthuis & Vlietland een aantal minimale eisen:

  • Verpleegkundige niveau 4 of niveau 5 of verpleegkundige A (BIG geregistreerd)
  • Minimaal één jaar werkervaring als verpleegkundige

Er geldt een voorwerkperiode van ongeveer 6 maanden.

Salaris en collegegeld

Het salaris is volgens de cao-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de volledige opleiding. Lestijd wordt gevolgd in werktijd. Als je de opleiding vroegtijdig beëindigt, geldt er een terugbetalingsregeling.

Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt verder goede arbeidsvoorwaarden en aanvullende faciliteiten.

Sollicitatie en informatie

Voor nadere informatie over de opleiding tot obstetrieverpleegkundige kun je contact opnemen met de afdelingsmanager(s) via 010-461 7168 of 010-8932120 en/of adviseur beroeps- en vervolgopleiding via 06-47198666.

Aanvullende informatie over het theoriegedeelte van de opleiding kun je vinden op de website van het opleidingsinstituut Erasmus Medisch Centrum.
Beschikbare opleidingsplaatsen staan vermeld bij vacatures.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid