Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot kinderverpleegkundige

Inclusief high care neonatologie level 2

Werken als kinder- en high care neonatologieverpleegkundige is uitdagend werk. Je leert zelfstandig de taken op het specifieke terrein van de kinderverpleging te vervullen. Hiervoor heb je inzicht nodig in de pedagogische aanpak van kinderen van alle leeftijden, waarbij je rekening houdt met de sociale achtergrond en ontwikkeling van kinderen. Daarnaast is je omgang met de ouders erg belangrijk en je zorgt voor een goede opvang en begeleiding. Wij bieden je een afwisselende baan waarin je wordt opgeleid tot deskundig kinderverpleegkundige en high care neonatologie verpleegkunde level 2.

Op de kinderafdeling worden kinderen opgenomen in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar voor verschillende specialsmes met uiteenlopende opnamediagnoses.
Op de afdeling Neonatologie worden medium- en high care kinderen opgenomen. Op de High Care Unit liggen pasgeboren baby's die te vroeg zijn geboren, weinig wegen ten opzichte van zwangerschapsduur, waarbij de bevalling moeilijk is verlopen of sprake is van een infectie. De ziektebeelden variëren van prematuriteit, hyaline membramen ziekte, asfyxie tot en met aangeboren afwijkingen. Op de medium care kamers is bij het merendeel van de baby’s geen continue bewaking (meer) nodig.

Duur en start opleiding

De opleiding start twee keer per jaar, in oktober en maart en duurt zestien maanden bij een dienstverband van 32-36 uur. De opleiding bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het theoretische deel bestaat uit 45 scholingsdagen (incl. introductiedag en afronding), verdeeld over 15 lesweken van 2 tot 4 dagen.

Opbouw opleiding

De opleiding tot kinderverpleegkundige incl. high care neonatologie level 2, erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO), bestaat uit een theorie- en praktijkopleiding. De theorieopleiding volg je bij de Erasmus MC Zorgacademie en de praktijkopleiding op de kinderafdeling en high care neonatologie afdeling van de locatie Franciscus Gasthuis of Vlietland.

De theorie is verdeeld in diverse leereenheden welke in blokken van drie scholingsdagen worden aangeboden. De praktijkopleiding sluit aan op de aangeboden theorie en is gebaseerd op het beroepsdeelprofiel en de eindtermen van het beroep van gipsverbandmeester.

De praktijkopleiding bestaat uit drie praktijkleerperioden. Het onderwijs is competentiegericht. Er wordt gewerkt met zeven competenties die uitgewerkt zijn voor de opleiding tot kinderverpleegkundige.

De competenties zijn:

  • Vakinhoudelijk handelen
  • Communicatie
  • Samenwerken
  • Kennis en wetenschap
  • Maatschappelijk handelen
  • Organisatie
  • Professionaliteit

De opleiding werkt met een elektronische leeromgeving en digitaal portfolio, waarin je bewijzen verzameld waarmee je je competenties aantoont.

Tijdens een aantal, deels verplichte (externe) stages, krijg je de gelegenheid om je te oriënteren op zorg die buiten de afdeling plaatsvindt en gerelateerd is aan het beroepsdeelprofiel van de kinderverpleegkundige.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats tot kinderverpleegkundige inclusief minor high care neonatologie level 2, stelt Franciscus Gasthuis & Vlietland een aantal minimale eisen:

  • Verpleegkundige niveau 4 of niveau 5 of verpleegkundige A (BIG geregistreerd)
  • Minimaal één jaar werkervaring als verpleegkundige

Er geldt een voorwerkperiode van ongeveer 6 maanden.

Salaris en collegegeld

Het salaris is volgens de cao-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de volledige opleiding. Lestijd wordt gevolgd in werktijd. Als je de opleiding vroegtijdig beëindigt, geldt er een terugbetalingsregeling.

Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt verder goede arbeidsvoorwaarden en aanvullende faciliteiten.

Sollicitatie en informatie

Voor nadere informatie over de opleiding tot kinderverpleegkundige kun je contact opnemen met de afdelingsmanager(s) via 010-461 6403 of 010-8932035 en/of adviseur beroeps- en vervolgopleiding via 06-19210224.

Aanvullende informatie over het theoriegedeelte van de opleiding kun je vinden op de website van het opleidingsinstituut Erasmus Medisch Centrum.
Beschikbare opleidingsplaatsen staan vermeld bij vacatures.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid