Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot high care neonatologieverpleegkundige

Wil je meer verdieping en je verder specialiseren als kinderverpleegkundige en heb je affiniteit met vroeggeborenen, dan is deze opleiding iets voor jou.

Introductie

Als high care neonatologie verpleegkundige werk je in een bijzondere omgeving. Op de High Care Unit liggen pasgeboren baby's die te vroeg zijn geboren, weinig wegen ten opzichte van zwangerschapsduur, waarbij de bevalling moeilijk is verlopen of sprake is van een infectie. De ziektebeelden variëren van prematuriteit, hyaline membramen ziekte, asfyxie tot en met aangeboren afwijkingen. Als neonatologie verpleegkundige heb je een belangrijke rol in de verzorging en bewaking van de pasgeboren baby's.
Daarnaast besteed je veel aandacht aan de sociaal-emotionele begeleiding van ouders. Tijdens de opleiding neonatologie verpleegkundige specialiseer je je in verschillende verpleegkundige competenties, zodat je in acute situaties goed kunt handelen.

Duur en start opleiding

De opleiding start twee keer per jaar, in september/oktober en in januari/februari en duurt zes maanden. De opleiding bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het theoretische deel bestaat uit 18 scholingsdagen (excl. introductie- en toetsdag).

Opbouw opleiding

De opleiding tot high care neonatologie verpleegkundige, bestaat uit een theorie- en praktijkopleiding. De theorieopleiding volg je bij de Erasmus MC Zorgacademie en de praktijkopleiding op de high care neonatologie unit van Franciscus Gasthuis of Franciscus Vlietland.

De theorie is verdeeld in verschillende leereenheden, welke in blokken van drie scholingsdagen worden aangeboden. De praktijkopleiding sluit aan op de aangeboden theorie en is gebaseerd op het beroepsdeelprofiel en de eindtermen van het beroep van high care neonatologie verpleegkundige.

Onderdeel van de opleiding is een stage op de Intensive Care Unit in het Erasmus MC, locatie Sophia.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats tot high care neonatologie verpleegkundige stelt Franciscus Gasthuis & Vlietland een aantal minimale eisen:

  • Specialistische vervolgopleiding kinderverpleegkundige óf
  • Specialistische vervolgopleiding obstetrie en gynaecologie verpleegkundige

Salaris en collegegeld

Het salaris is volgens de CAO-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de volledige opleiding. Lestijd wordt gevolgd in werktijd. Als je de opleiding vroegtijdig beëindigt, geldt er een terugbetalingsregeling. Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt verder goede arbeidsvoorwaarden en aanvullende faciliteiten.

Sollicitatie en informatie

Voor nadere informatie over de opleiding tot high care neonatologie verpleegkundige kun je contact opnemen met de afdelingsmanager(s) via telefoonnummer 010 - 461 6403 of 010 - 893 2035 en/of adviseur beroeps- en vervolgopleiding via 06 - 471 98 666.

Aanvullende informatie over het theoriegedeelte van de opleiding kun je vinden op de website van het opleidingsinstituut Erasmus Medisch Centrum.

Beschikbare opleidingsplaatsen staan vermeld bij vacatures.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid