Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot gipsverbandmeester

Wil je werken als gipsverbandmeester in een multidisciplinair behandelteam met medisch specialisten? En vind je het een uitdaging om, op grond van je kennis en kunde, beslissingen te nemen over keuze van materialen en (im)mobilisaties in overleg met de behandelend specialist? Dan is de opleiding tot gipsverbandmeester vast iets voor jou!

Introductie

Als gipsverbandmeester leer je zelfstandig aanleggen, controleren en verwijderen van (im)mobiliserende, corrigerende en ondersteunende voorzieningen en materialen bij zorgvragers met aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat. Naast de technische handelingen heb je een belangrijke informerende rol naar de zorgvragers toe. Je informeert de zorgvragers over de gevolgen van de aan te brengen voorzieningen en je geeft advies over hygiëne, mogelijkheden en oefeningen die het genezingsproces kunnen bevorderen.


De gipskamer is een onderdeel van de polikliniek Chirurgie. Er is een team gipsverbandmeesters werkzaam. De gipskamer werkt voor de verpleegafdelingen, diverse poliklinische specialismen zoals Chirurgie, Orthopedie, Plastische Chirurgie, Neurochirurgie, Revalidatie Geneeskunde en bij calamiteiten op de Spoedeisende Hulp en OK wordt geassisteerd.

Duur en start opleiding

De opleiding start twee keer per jaar, in september en januari en duurt achttien maanden bij een dienstverband van 28-36 uur. De opleiding bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het theoretische deel bestaat uit 23 scholingsdagen (incl. introductiedag en excl. toetsdagen), verdeeld over zeven cursusblokken en een aantal terugkomdagen.

Opbouw opleiding

De opleiding tot gipsverbandmeester, erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO), bestaat uit een theorie- en praktijkopleiding. De theorieopleiding volg je bij de Erasmus MC Zorgacademie en de praktijkopleiding op de gipskamer van Franciscus Gasthuis en/of Franciscus Vlietland.

De theorie is verdeeld in twaalf leereenheden welke in blokken van één, twee of drie scholingsdagen worden aangeboden. De praktijkopleiding sluit aan op de aangeboden theorie en is gebaseerd op het beroepsdeelprofiel en de eindtermen van het beroep van gipsverbandmeester.

De praktijkopleiding bestaat uit drie praktijkleerperioden
Het onderwijs is competentiegericht. Er wordt gewerkt met zeven competenties die uitgewerkt zijn voor de opleiding tot gipsverbandmeester. De competenties zijn: vakinhoudelijk handelen, communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliteit. De opleiding werkt met een elektronische leeromgeving en digitaal portfolio, waarin je bewijzen verzameld waarmee je je competenties aantoont.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats tot gipsverbandmeester stelt Franciscus Gasthuis & Vlietland een aantal minimale eisen:

  • Verpleegkundige niveau 4 of niveau 5 of Verpleegkundige A (BIG geregistreerd)
  • Diploma fysiotherapie (BIG geregistreerd)
  • Praktijkervaring als verpleegkundige op een chirurgische afdeling is een pré

Er geldt een voorwerkperiode van ongeveer zes maanden.

Salaris en collegegeld

Het salaris is volgens de cao-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de volledige opleiding. Lestijd wordt gevolgd in werktijd. Als je de opleiding vroegtijdig beëindigt, geldt er een terugbetalingsregeling.

Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt verder goede arbeidsvoorwaarden en aanvullende faciliteiten.

Sollicitatie en informatie

Voor nadere informatie over de opleiding tot gipsverbandmeester kun je contact opnemen met Astrid van Dooremalen-Ham, teammanager, via telefoonnummer: 010-8935356 of met een adviseur beroeps- en vervolgopleiding, via telefoonnummer: 06 - 471 986 66.

Aanvullende informatie over het theoriegedeelte van de opleiding kun je vinden op de website van het opleidingsinstituut Erasmus Medisch Centrum.

Beschikbare opleidingsplaatsen staan vermeld bij vacatures.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid