Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot dialyseverpleegkundige

Heb je belangstelling voor dialyse- en transplantatieproblematiek? Dan is de opleiding tot dialyseverpleegkundige op onze Rotterdamse locatie, Franciscus Gasthuis, vast iets voor jou.

Introductie

Als dialyseverpleegkundige begeleid je patiënten die een nierfunctievervangende behandeling ondergaan op de afdeling. Deze patiënten zijn vaak langdurig aan het ziekenhuis verbonden en komen drie keer per week voor een dialysebehandeling.

Je hebt een belangrijke sociale rol in de opvang van deze patiënten en hun familieleden.
Als dialyseverpleegkundige heb je kennis van nierfysiologie/-pathologie en nefrologie. Daarnaast ontwikkel je tijdens de opleiding technische vaardigheden en inzichten met betrekking tot specifieke dialyseapparatuur.

Het moderne Dialysecentrum van Franciscus Gasthuis heeft 44 behandelplaatsen. Totaal kunnen 180 patiënten per week worden behandeld. In de moderne werkomgeving met optimale behandel- en werkruimtes gaat veel aandacht uit naar sfeer en uitstraling. Het Dialysecentrum werkt in vijf behandelunits. In unit één tot en met vier worden patiënten met hemodialyse behandeld. De buikdialyse is in een vijfde behandelunit ondergebracht.

De medewerkers van de afdeling werken met veel enthousiasme samen aan de zorg, die volgens de methode 'patiëntgerichte verpleging' is georganiseerd. Het stimuleren van zelfzorg is daarbij een uitgangspunt. Regelmatig worden nieuwe technieken en behandelmethodieken op de afdeling geïntroduceerd. De afdeling besteedt bovendien veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers en er zijn diverse (bij)scholingen.

Duur en start opleiding

De opleiding start 2 keer per jaar in april en november. De opleiding duurt 15 maanden. Je doet praktijkervaring op binnen de vier hemodialyse-units van het Dialysecentrum van onze Rotterdamse locatie, Franciscus Gasthuis.

Opbouw opleiding

Het theoretisch gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door de Amstel Academie in Amsterdam. Je krijgt onder andere de volgende vakken:

  • Hemodialyse
  • Fysiologie
  • Biochemie
  • Nefrologie/pathologie
  • Peritoneaaldialyse
  • Transplantatie
  • Bijvakken (zoals dieetleer, hygiëne)

Voor alle vakken worden schriftelijke tentamens afgenomen. Het theoretisch gedeelte van de opleiding omvat in totaal 28 dagen. Tijdens de opleiding wordt gewerkt met een praktijkopleidingsboek. Nadat je de praktijkleerdoelen hebt behaald en ook aan overige praktijkeisen hebt voldaan, rond je de opleiding af met het bespreken van een zelf gerealiseerd praktijkonderzoek.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van een:

  • Diploma verpleegkundige (mbo/hbo)
  • Bij voorkeur één jaar ervaring als verpleegkundige

Er geldt een voorwerkperiode van minimaal twee maanden, waarin je kennis maakt met de alle facetten van het Dialysecentrum. Deze voorwerkperiode moet met een voldoende praktijkbeoordeling worden afgesloten.

Salaris en collegegeld

Het salaris is volgens de cao-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de opleiding volledig. Je betaalt zelf geen studiekosten. Als je de opleiding vroegtijdig beëindigt, geldt er een terugbetalingsregeling.

Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt verder goede arbeidsvoorwaarden en aanvullende faciliteiten. 

Sollicitatie en informatie

Voor meer informatie over de opleiding tot dialyseverpleegkundige kun je contact opnemen met de afdelingsmanager of praktijkopleider via telefoonnummer 010-461 7029. Een rondleiding of een dag meelopen behoort tot de mogelijkheden.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid