Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot CCU-verpleegkundige

Observeren, signaleren en adequaat handelen zijn belangrijk aspecten van de CCU-verpleegkundige. Is dit iets voor jou? Dan is de opleiding tot Cardiac Care Unit (CCU) verpleegkundige vast wat voor jou.

Introductie

Als CCU-verpleegkundige verleen je zorg aan patiënten met een bedreigende of falende circulatie door hartproblemen. Hierbij bewaak en ondersteun je de vitale organen van patiënten met acute hartproblemen. Naast je eigen waarneming, kennis en inzicht, interpreteer je ook de gegevens afkomstig van de op de patiënt aangesloten apparatuur. Je moet snel en efficiënt kunnen werken en je moet de gezondheidstoestand van de patiënt goed en snel kunnen beoordelen. Daarnaast heb je een belangrijke rol in de opvang en begeleiding van de familie van patiënten.

Franciscus Gasthuis heeft een afdeling Hartbewaking (CCU) van tien bedden en een EHH. De afdeling werkt nauw samen met de verpleegafdeling Cardiologie en het hartcatherisatie-laboratorium, waar ook CCU-verpleegkundigen worden ingezet.

Opbouw opleiding

Er zijn gedurende het jaar 6 startmomenten. De duur van de opleiding is dertien maanden bij een volledig dienstverband (32-36 uur). Tijdens de opleiding werk je op de CCU-afdeling. De Erasmus MC Zorgacademie verzorgt het theoretisch gedeelte van de opleiding. Tijdens de eerste leereenheid wordt aandacht besteed aan de BIAZ (Basis Intensieve Zorg). Tijdens de opleiding wordt de leerstof getoetst door middel van toetsingen en verwerkingsopdrachten. De opleiding bestaat uit lesdagen maar ook digitale opdrachten behoren bij het lesaanbod.

De praktijkcomponent bestaat uit twee praktijkleerperioden met een duur van ongeveer zes maanden. De inhoud van de onderwijsleereenheden is afgeleid van wat in de CanMeds-rollen m.b.t. de beroepsuitoefening van de CCU-verpleegkundige beschreven staat.

Tijdens de theorie wordt onder andere behandeld:

 • Anatomie/fysiologie
 • Cardiologie
 • Ethiek en recht
 • Farmacologie
 • Pathologie
 • Resuscitatie
 • Respiratie, inwendige geneeskunde
 • Verpleegkunde
 • GVO en preventie
 • Deskundigheidsbevordering
 • Professionalisering

Tijdens de opleiding krijg je meerdere voortgangs- en beoordelingsgesprekken. De Proeve van Bekwaamheid is de afsluiting van iedere praktijkleerperiode.

Salaris en collegegeld

Het salaris is volgens de cao-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de opleiding volledig. Je betaalt zelf geen studiekosten. Als je de opleiding vroegtijdig beëindigt, geldt er een terugbetalingsregeling.

Toelatingseisen

Als je deze opleiding wilt volgen, ben je in ieder geval in het bezit van:

 • Diploma verpleegkundige mbo of hbo(BIG-geregistreerd)
 • Minimaal zes maanden werkervaring als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis
 • Als je een BOL/voltijd-opleiding hebt gevolgd geldt een minimale werkervaring van één jaar (in een algemeen ziekenhuis)

Er geldt een voorwerkperiode van minimaal drie maanden, waarin je kennis maakt met de alle facetten van de CCU. Deze voorwerkperiode moet met een voldoende praktijkbeoordeling worden afgesloten.

Sollicitatie en informatie

Voor meer informatie over de opleiding CCU-verpleegkundige kun je contact opnemen met de afdelingsmanager CCU via telefoonnummer 010 - 461 7431 of met de adviseur Beroeps & Vervolgopleidingen via telefoonnummer 06-19210224. Zij kunnen je ook meer vertellen over de mogelijkheden van een vrijblijvende rondleiding op onze CCU-afdeling.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid