Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot hbo-verpleegkundige

Introductie

Als hbo-verpleegkundige werk je met mensen, zowel ziek als gezond en jong als oud. Ieder met zijn eigen achtergrond en verhaal. Je ondersteunt zorgvragers bij hun ziekte door verpleegtechnische handelingen uit te voeren zoals infusen prikken maar ook door voorlichting te geven over wat hun ziekte inhoudt. Je helpt de zorgvrager en zijn naasten om te leren leven met een ziekte en regie te blijven voeren over het eigen leven.
Om goede zorg te leveren moet je ook multidisciplinair kunnen werken met andere zorgverleners zoals artsen en fysiotherapeuten. Als verpleegkundige draag je bij aan het verlenen en ontwikkelen van kwalitatief goede zorg door gebruik te maken van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Als verpleegkundige ben je flexibel om met wisselende situaties om te kunnen gaan. Ook ben je sociaal en sta je communicatief sterk in je schoenen. Je bent nieuwsgierig en hebt een onderzoekende houding om de beste zorg te kiezen.

Na het afronden van deze opleiding ben je in staat om te werken in verschillende zorg settingen zoals het ziekenhuis. Je wordt opgeleid tot professioneel verpleegkundige met oog voor de grote stad-problematiek.

Duur en start opleiding

De opleiding tot hbo-verpleegkunde start jaarlijks in september en duurt vier jaar. De theorie wordt verzorgd door de Hogeschool Rotterdam.

De praktijkervaring vindt plaats in Franciscus Gasthuis & Vlietland. Het ziekenhuis biedt hiervoor de mogelijkheid om stage te lopen als: 

 • stagiaire bij de voltijd opleiding.
 • werknemer bij de duale opleiding. Duaal betekent leren en werken tegelijk. Vanaf het derde jaar kun je de opleiding in de duale (werken/leren) variant vervolgen.

Opbouw opleiding

De opleiding hbo-verpleegkunde is opgebouwd aan de hand van 7 rollen en competentie gebieden, gebaseerd op de CANMEDS.

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Communicatie
 • Maatschappelijk handelen
 • Samenwerken
 • Organisatie
 • Kennis en Wetenschap
 • Professionaliteit

Als stagiair loop je een periode van een half jaar stage op een afdeling. Overige stages worden in een ander werkveld of ander ziekenhuis gelopen.

Als duale leerling werk je tijdens je opleiding op verschillende afdelingen om alle aspecten van de verpleegkundige zorg te leren en inzicht te krijgen in de verschillende specialismen binnen ziekenhuis.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma havo
 • Diploma vwo
 • Diploma mbo niveau 4

Heb je een diploma Verpleegkunde op mbo-niveau en werk je bij Franciscus Gasthuis & Vlietland? Dan kun je de doorstroom mbo-hbo opleiding binnen Franciscus volgen.

Salaris en collegegeld

Duale studenten krijgen een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding. Je ontvangt salaris volgens de CAO-Ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de opleiding vanaf het derde jaar volledig.

Sollicitatie en informatie

In het tweede schooljaar van de opleiding hbo-verpleegkunde kun je solliciteren bij Franciscus Gasthuis & Vlietland voor een duale opleidingsplaats. 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid