Doorgaan naar hoofdinhoud

Opleiding tot Verpleegkundige Specialist (Master)

Ben jij een HBO-verpleegkundige die een uitdaging zoekt en zich wil gaan specialiseren? Is het volgen van de opleiding Master Advanced Nursing Practice jouw nieuwe uitdaging om te kunnen werken als verpleegkundig specialist?

Introductie

Als verpleegkundig specialist bied je hoog complexe patiëntenzorg. Je bent coördinator van behandeling- en zorgprogramma’s en stemt deze af met medische, paramedische en verpleegkundige collega’s. Je kunt probleemoplossend en analytisch denken. Je diagnosticeert en behandelt zorgvragers met een breed scala aan gezondheidsproblemen. Hierbij specialiseer je je in een van de volgende deelgebieden:

 • Preventieve zorg bij somatische aandoeningen;
 • Acute zorg bij somatische aandoeningen;
 • Intensieve zorg bij somatische aandoeningen;
 • Chronische zorg bij somatische aandoeningen;

Om als verpleegkundig specialist in Franciscus Gasthuis te kunnen werken, volg je de opleiding Master Advanced Nursing Practice (MANP).

Het individuele functieprofiel van een verpleegkundig specialist kan verschillend zijn, afhankelijk van de behoefte van een afdeling. Er is in ieder geval sprake van een taakherschikking van een arts/specialist naar de verpleegkundig specialist.

Duur en start opleiding

De opleiding start jaarlijks in september en de duur van de opleiding is twee jaar waarbij je één dag per week naar school gaat.

Opbouw opleiding

De opleiding MANP volg je aan de Hogeschool Utrecht. Het gaat hier om een duale opleiding, waarbij je minimaal een contract van 32 uur dient te hebben, met de voorkeur voor 36 uur. De verdeling tijdens de opleiding is ongeveer:

 • 12 uur binnenschools leren (lessen en voorbereiding)
 • 12 uur praktijkleren
 • 12 uur werken als verpleegkundig specialist in opleiding

Gedurende de gehele opleiding werk je onder supervisie van een ervaren specialist binnen het specialisme waarvoor je wordt opgeleid. In het eerste jaar wordt aandacht besteed aan evidence based practice, kwaliteit en innovatie, lichamelijk onderzoek, klinische besluitvorming en farmacotherapie. In het tweede jaar staat het afstudeerproject centraal. Daarnaast stel je een persoonlijk ontwikkelplan op met persoonlijke doelen. Zo maak je inzichtelijk hoe je je ontwikkeling tot verpleegkundig specialist aan gaat pakken.

In Franciscus Gasthuis word je begeleid door een medische leermeester (specialist) en een verpleegkundige leermeester (verpleegkundig specialist).

Tijdens de opleiding Master Advanced Nursing Practice ontwikkel je competenties die sterk gekoppeld zijn aan de beroepspraktijk. Denk aan diagnostiek en behandelen, preventief werken, zorgvernieuwing, kritisch en analytisch denken, reflectief en creatief denken, wetenschappelijk onderbouwen, beroepsinnovatie, deskundigheidsbevordering, coachen en consultatie

Heb je de masteropleiding afgerond? Dan kun je je registreren als verpleegkundig specialist in de Wet BIG.
Klik hier voor meer informatie over de opleiding op de site van de Hogeschool Utrecht.

Toelatingseisen

Voor de opleiding tot Verpleegkundig Specialist (MANP) ben je minimaal in het bezit van:

 • Diploma hbo-verpleegkunde (hvo-v)
 • Minimaal twee jaar relevantie praktijkervaring
 • BIG-registratie

Daarnaast:

 • Je beheerst de Engelse taal goed
 • Je hebt computer- en internetervaring, waarbij het een pré is als je ervaring hebt in het omgaan en werken met een elektronische leeromgeving

Indien je niet beschikt over een HBO-V diploma kun je door een intake-assessment worden toegelaten tot de opleiding. De aanmelding voor het assessment moet minimaal drie maanden voor de start van de opleiding binnen te zijn. Het assessment bestaat uit diverse onderdelen.

Salaris en collegegeld

Het salaris is conform de CAO-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de opleidingskosten volledig; er is wel sprake van een terugbetalingsregeling. Als het intake-assessment wordt gedaan in overleg met het Sint Franciscus Gasthuis, wordt ook dit volledig vergoed. De MANP is een gesubsidieerde opleiding en landelijk zijn er een beperkt aantal bekostigde opleidingsplaatsen.

Sollicitatie en informatie

Voor meer informatie over de opleiding tot Verpleegkundig Specialist (MANP) kun je contact opnemen met Marij de Gouw, teammanager beroeps- en vervolgopleidingen Leerhuis via telefoonnummer 010-4616984. Wil je meer weten over hoe het is om als Verpleegkundig Specialist aan het werk te zijn in Franciscus Gasthuis? Neem dan contact op met Janny Salomé, verpleegkundig specialist Oncologie via telefoonnummer 010-4616161, vraag naar pieper 3013.

Als er opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, plaatsen we de vacature online.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid