Doorgaan naar hoofdinhoud

Heeft de vrouwelijke cyclus invloed op hartklachten?

€ 0 opgehaald

Dr. Jeanine Roeters van Lennep werkt sinds 2010 als staflid internist in het Erasmus MC. Zij zet zich in voor preventie hart- en vaatziekten bij mensen met een verhoogd risico hierop met interesse voor genderspecifieke geneeskunde. Nu wil zij met een team graag onderzoek doen naar de invloed van de vrouwelijke cyclus op hartklachten.

'Ik wil de diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen verbeteren. Daarom onderzoek ik de invloed van de maandelijkse schommelingen van vrouwelijke hormonen. Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog maar zo weinig onderzoek is gedaan naar de invloed van de menstruele cyclus op hartklachten, zoals pijn op de borst en hartkloppingen. Van veel andere ziekten, zoals migraine en astma, is allang duidelijk dat ze samenhangen met de menstruatie. Vrouwelijke hormonen hebben allerlei effecten, bijvoorbeeld op de wand van bloedvaten. Het is dus heel waarschijnlijk dat ze ook invloed hebben op het moment waarop je hartklachten krijgt. Maar dat weten we nog niet zeker, omdat het heel moeilijk is om subsidie te krijgen voor onderzoek hiernaar.'

Cardioloog Franciscus Vlietland

Madoka Sunamura heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2007 werkt zij als cardioloog in Franciscus Vlietland en is zij als cardioloog verbonden aan Capri Hartrevalidatie Rotterdam, een stichting die voor verschillende ziekenhuizen in de omgeving van Rotterdam en Den Haag het poliklinische hartrevalidatieprogramma verzorgt. Zij is betrokken bij verschillende onderzoeken die de optimale manier van hartrevalidatie onderzoeken. Madoka is ervan overtuigd dat patienten zelf ook een grote bijdrage kunnen leveren aan hun eigen gezondheid door er een gezonde levensstijl op na te houden, waarin onder andere bewegen en gezonde voeding een belangrijke rol spelen.

Ook op landelijk niveau is zij actief op gebied van Hartrevalidatie: zij is secretaris van de Werkgroep Preventie en Hartrevalidatie (CPH) van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). In haar rol als inkomend voorzitter bij de Cardiologen Club Rijnmond ( een vereniging ter bevordering van samenwerking en wetenschap voor alle cardiologen in het Rijnmondgebied) zal zij een belangrijke coördinerende rol hebben bij deze studie.

Wil je meer weten over dit onderzoek en een donatie doen? Kijk dan op deze website.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid