Doorgaan naar hoofdinhoud

Gasthuispenning

De vaste donateurs van het Franciscus Vriendenfonds zijn de Vrienden, zij treden in een lange traditie van belangeloos geven. Als erkenning voor de giften die zij doen, hebben wij in 2015 de Gasthuispenning opnieuw uitgebracht. Alle Vrienden ontvangen een Zilveren Gasthuispenning als dank voor hun steun aan het Franciscus Vriendenfonds. Grote gevers en ieder ander die een bijzondere filantropische prestatie heeft geleverd voor Franciscus Gasthuis ontvangen een Gouden Gasthuispenning.

Geschiedenis van de Gasthuispenning

Oorspronkelijk verzorgde Franciscus Gasthuis kosteloze verpleging voor armen en zieken. Om dit te kunnen financieren, deed men vooral een beroep op de liefdadigheid. Na wervende aankondigingen via kranten werd op zondag 9 mei 1897 de ‘tentoonstelling van voorwerpen van kunst en smaak met daaraan verbonden loterij’ in de sociëteit ‘Harmonie’ annex ‘Doele’ geopend. Het succes van deze eenmalige activiteit leidde in 1898 tot een vervolgactie met een meer permanent karakter: het introduceren van ‘de Gasthuispenning’. In tegenstelling tot de jaarlijkse contributies van de vermogende katholieken kregen minderbedeelden de mogelijkheid om slechts ‘tien centen’ per maand te betalen. Daarbij werd ook een beroep gedaan op de patiënten die kosteloos verpleegd waren om op deze manier toch een bijdrage te leveren aan de (financiële) groei van Franciscus Gasthuis. De Gasthuispenning heeft tot in de Tweede Wereldoorlog bestaan.

Traditie in ere herstellen

Het Franciscus Vriendenfonds heeft deze traditie in 2015 weer in ere hersteld. Alle Vrienden krijgen een Gasthuispenning als dank voor hun steun aan het Franciscus Vriendenfonds.

Gasthuispenning Franciscus Gasthuis

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid