vraaghetdevpk

Podcast: Vraag het de VPK

Bij Franciscus staan we voor het verlenen van hoogwaardige verpleegkundige zorg, stimuleren van verpleegkundig leiderschap en zeggenschap en het verpleegkundig vak toekomstbestendig maken. 

De verpleegkundige beroepsgroep staat voor grote uitdagingen, en de roep om meer zeggenschap en betrokkenheid is luider dan ooit. In de podcast 'Vraag het de VPK' ontdekken verpleegkundigen hoe zij meer regie kunnen nemen in hun werk. Er worden praktische tips, persoonlijke ervaringen en inzichten van experts gedeeld. Verpleegkundigen gaan leren hoe zij met trots hun werk kunnen blijven doen, met nog meer plezier en voldoening, zowel nu als in de toekomst.

1. Zeggenschap over je eigen carrière: hoe Suzan zich ontwikkelde tot Verpleegkundig Specialist

In deze aflevering spreken Sanne en Marjolein met Suzan, verpleegkundig specialist bij Franciscus Gasthuis & Vlietland over hoe je meer zeggenschap pakt over je carrière.

Ze deelt haar verhaal hoe ze zich ontwikkeld heeft tot verpleegkundig specialist en wat ze op haar pad is tegengekomen. Ook vertelt ze over haar uitdagingen in de praktijk op het gebied van zeggenschap en hoe ze daar mee omgaat.

Heb je zelf de ambitie om je door te ontwikkelen tot VS'er? Beluister deze aflevering vol met waardevolle tips voor je carrière. Veel luisterplezier!

2. Hoe zorg je als verpleegkundige voor verandering in je werk? In gesprek met Chief Quality Nurse Charmaine 

Charmaine deelt in deze podcast haar persoonlijke ervaringen en inzichten over hoe je kunt 'pleiten voor verandering'. We hebben namelijk allemaal wel eens momenten gehad waarop we dachten: 'Dit moet echt beter.' Maar wat komt er daarna? Hoe kun je stappen ondernemen en ervoor zorgen dat de veranderingen die je voorstelt ook daadwerkelijk worden doorgevoerd? 

Charmaine neemt je mee op haar eigen reis binnen haar professionele carrière en deelt waardevolle tips en strategieën om deze situaties aan te pakken. Of je nu worstelt met een lastige situatie, inefficiënte processen, of dichte deuren, deze podcast biedt praktische inzichten en concrete stappen om positieve verandering te bevorderen.

3. Een gesprek over lastige ethische dilemma's waar verpleegkundigen mee te maken krijgen - René, Coördinator oncologieverpleegkundigen

Wat doe je als er een conflict ontstaat tussen de wensen van de patiënt en de wensen van de familie, bijvoorbeeld over levensverlengende behandelingen? Dit is een voorbeeld van een ethisch dilemma. En dat is iets waar je als verpleegkundige wel eens mee te maken kunt krijgen. René vertelt je in deze aflevering alles over ethiek op de werkvloer. Krijg concrete voorbeelden en praktische tips. 

4. Hoe bouw je een  goede werkrelatie op met je arts? Met kinderverpleegkundige Ilka

Naast de arts durven staan is niet voor iedere verpleegkundige vanzelfsprekend. Dat vraagt om wederzijds vertrouwen, respect en open communicatie.

Marjolein en Sanne gaan vandaag in gesprek met kinderverpleegkundige Ilka. Zij werkt samen met een arts en heeft zelfs samen met haar een onderzoek gedaan.

In deze aflevering ontdek je:

  • Hoe Ilka deze werkrelatie heeft opgebouwd vanaf haar eerste werkdag
  • Wat haar meerwaarde als vpk is in het onderzoek samen met de arts
  • Het overstappen naar nieuwe rollen binnen het ziekenhuis
  • Waardevolle tips hoe je zelf de relatie met je eigen arts kunt verbeteren
  • Welke effecten dit heeft op de kwaliteit van zorg voor onze patiënten

5. Over werkgeluk, langdurige stress en werk-privé balans. Met regieverpleegkundige Rebecca
Soms kan de stress je even teveel worden. Of het nu te maken heeft met situaties uit het werk zelf, je werkrelaties of te maken heeft met je toekomst. Dan is het goed om met iemand te praten.

Marjolein en Sanne gaan daarover in gesprek met regieverpleegkundige Rebecca. Zij zet zich in voor werkgeluk en is veel met collega verpleegkundigen in gesprek over dit onderwerp.