Workshops
Tijdens de ROEM! kunt u twee workshops volgen. U kunt hierbij kiezen uit onderstaande opties:
1. Hands on: orthopedisch onderzoek en injecteren voor de 1e lijn
Door:
Sjoerd Rutten, orthopedisch chirurg en Douwe van Montfoort, orthopedisch chirurg
Inhoud:
Wilt u praktisch aan de slag? Dan is de workshop ‘Orthopedisch onderzoek en injecteren’ iets voor u. In deze workshop gaat u aan de slag met het oefenen van injecteren van schouder en knie. Er worden verschillende injectietechnieken uitgelegd en daarna geoefend op fantomen. Ook het lichamelijk onderzoek komt aan bod.
Daarnaast geven de orthopedisch chirurgen uitleg over conservatieve orthopedische behandelmogelijkheden met corticosteroïden.
2. Goede correspondentie is een kunst
Door:
Anja de Vries, huisarts en Wency Yuen, internist
Inhoud:
Dagelijks worden er heel wat brieven verstuurd tussen huisarts en medisch specialist. De verwijzing vanuit de huisarts is daar een voorbeeld van en de medisch specialist informeert op zijn/haar beurt de huisarts over de zorg die is verleend in het ziekenhuis. Maar welke momenten van informatie-uitwisseling zijn er nog meer en op welke momenten is het echt belangrijk dat er informatie wordt uitgewisseld? In deze workshop gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over de correspondentie tussen 1e en 2e lijn. Aan de hand van de HASP richtlijn wordt correspondentie onder de loep genomen en worden do´s en dont´s besproken. Ook wordt er een kijkje gegeven over de schutting: hoe komt de verwijsbrief tot stand? En hoe stelt de medisch specialist een afsluitende brief samen?
Kortom: een praktische workshop met voldoende ruimte voor inbreng en met handige tips om de volgende werkdag meteen mee aan de slag te gaan!
3. Cultuursensitieve zorg bij het levenseinde ‘met als focus de zorg voor de moslimpatiënt’
Door:
Selim Saldiran, geestelijk verzorger, Duncan Lee, huisarts
Inhoud:
Regelmatig vinden er botsingen plaats tussen zorgverleners en patiënten met een verschillende culturele of geloofsachtergrond. Kennis van religie, cultuur en interculturele communicatie spelen hierbij een belangrijke rol.
Tijdens deze workshop leert u interculturele communicatievaardigheden voor een prettiger verloop van de communicatie met patiënten met een niet-Nederlandse achtergrond. Het accent ligt op op de zorg bij het levenseinde en de omgang met islamitische patiënten/cliënten en hun naasten. Onderwerpen die aan bod komen zijn in ieder geval: rol van familie bij ziekte, stoppen met curatief behandelen, ziekte- en zorgbeleving en palliatieve sedatie.
Tijdens de workshop is er voldoende ruimte om eigen casuïstiek in te brengen.
4. Het post IC syndroom; de onderschatte impact van een IC opname
Door:
Ellen Meeuwisse , intensivist, Joyce Heijneman, intensivist, Connie Westerman, IC verpleegkundige
Inhoud:
Patiënten die ernstig ziek zijn geweest en op de Intensive Care zijn behandeld, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van het Post Intensive Care Syndroom (PICS). PICS bestaat uit lichamelijke, cognitieve en psychische klachten die gerelateerd zijn aan het verblijf op de IC. Ook naasten van de patiënt kunnen PICS ontwikkelen.
Intensivisten en IC verpleegkundigen geven u in deze workshop uitleg over PICS. Ook vertellen zij u over de verschillende interventies die ingezet worden, waaronder behandeling met inzet van een VR-bril. Daarnaast komt de rol van de huisarts, de samenwerking tussen huisarts en intensivist en tussen intensivist en kliniek aan bod.
5. Oh daar heb je haar weer!
Door:
Martine Verhoeven, internist-nefroloog, Ingrid Hertogs, huisarts Damzicht, Antoinet Smallegange, beleidsadviseur ZEL
Inhoud:
Iedereen kent wel patiënten die met regelmaat terugkomen op je spreekuur, maar waarvan je weet dat je vanuit het medisch perspectief niet de beste zorg kunt bieden. Denk aan die chronische patiënt die baat heeft bij een gezonde leefstijl, maar zoveel schulden heeft dat het niet lukt om dagelijks te ontbijten. Hoe ga je hier als huisarts of medisch specialist mee om en wat zijn je mogelijkheden?
Huisartsenpraktijk Damzicht werkt voor deze patiënten met het 4d model. Door het 4d model leert de patiënt zijn complexe problematiek te onderscheiden in verschillende domeinen. Hierdoor begrijpt de patiënt de samenhang binnen de problematiek beter. U kijkt mee met een voorbeeld 4d model gesprek en we bespreken de mogelijkheden voor verwijzen naar het sociaal domein.
6. Grijze haren in de spoedzorg
Door:
Pelle Klein, SEH-arts, Ruben Visser, Geriater, Fabienne de Witte, huisarts
Inhoud:
Helpt u mee om met uw ideeën de beste acute zorg voor de oudere patiënt te organiseren? Dan ontmoeten we u graag bij de workshop ´Grijze haren in de spoedzorg’.
Kent u de veranderde symptoompresentatie van de oudere patiënt? Is een UWI wel een UWI? En waarom valt deze patiënt steeds? In deze workshop hoort u hier meer over. Ook wordt in deze workshop aandacht besteed aan de samenwerking bij deze patiëntengroep. Bij de oudere patiënt is vaak al veel in kaart gebracht, door allerlei zorgprofessionals. Hoe zorgen we voor goede informatie-uitwisseling en communicatie hierover? Daarnaast vertellen we u meer over wat er gebeurt op de SEH als u een oudere patiënt instuurt en hoe de APOP ons in dit traject helpt. Bij deze workshop bespreken we ook het verschil tussen echte spoed en subacuut bij de oudere patient en wat dat betekent voor de zorg.