Doorgaan naar hoofdinhoud

1914 banner ram rond 2019

Workshops

Tijdens de RAM kunt u 2 workshops volgen. Als RAM-deelnemer ontvangt u (na aanmelding) in de maand mei per mail een formulier om uw voorkeur voor de verschillende workshops door te geven. In totaal worden 8 workshops aangeboden met wisselende thema’s.

1. What's new in de urologie!

De laatste ontwikkelingen binnen de urologie n.a.v. allocatie van zorg in de regio, waaronder het blaaskankercentrum, prostaatcentrum, nierkankercentrum en de betekenis hiervan voor de routing van urologische patiënten. De urologen demonstreren hierna diverse urologische technieken middels een hands-on onderdeel waaronder lasers, niersteenvergruizer, catheters, bandjes, scopen, prostaatbiopten etc.

Niels van Casteren (uroloog), Josien Montfrans - Wolterbeek (uroloog) en 
Anja de Vries (kader huisarts urologie/gynaecologie)

2. Het melanoom in nieuw perspectief

Diagnose melanoom. Update over de zorg rondom het melanoom. Wat wel en niet te doen? Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van het melanoom, ook bij gemetastaseerde ziekte. Is er weer een beetje hoop aan de horizon?

Wendy Koeyers (dermatoloog), Harold Lont (chirurg) en Arthur Gan (huisarts)

3. OSAS -slaapproblemen

Slaapstoornissen zijn veel voorkomend in de huisartsenpraktijk.
In toenemende mate worden we zwaarder. Is dit nu een oorzaak van het toenemen van slaapstoornissen; met name slaapapneu. Hoe zit dat bij vrouwen?
Wanneer verwijs ik nu iemand en hoe gaat dit dan? Wat staat mijn patiënt allemaal te wachten? Wat is mijn rol als huisarts en hoe kunnen we samenwerken?
Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen hierin?

Monique Klaaver (longarts) en Bjorn Löbker (huisarts)

4. Veneuze trombo-embolieën, nieuwe inzichten en zorgpaden

Veneuze trombo-embolieën (VTE) worden veel gezien in zowel de huisartsenpraktijk als op de SEH. De afgelopen jaren is er hier veel onderzoek naar verricht wat heeft gezorgd voor nieuwe protocollen en zorgpaden, welke tijdens de workshop zullen worden besproken en bediscussieerd.

Egon Zwets (SEH-arts) en Marjan Tenk (kader huisarts spoedzorg)

5. De wereld achter het klinisch chemisch laboratorium

Tijdens de workshop worden een aantal pre- en analytische aspecten van verschillende klinisch chemische bepalingen belicht. Deze aspecten en hun invloeden worden toegelicht tijdens een rondleiding over Klinisch Chemisch laboratorium & Trombosedienst. Tijdens de rondleiding is er ook aandacht voor de verschillende mogelijkheden van Point of Care testen binnen de praktijk van de huisarts, waarbij pre- en analytische aspecten centraal zullen staan.

Ellen van der Zwan-van Beek (laboratoriumspecialist klinische chemie), Huib Ceelie (laboratoriumspecialist klinische chemie), Renata Sanders (manager KCHL) en Marc van Wijk (huisarts)

6. Jong geleerd is oud gedaan: De zorg rondom obesitas van kind naar volwassene

In deze workshop nemen we u mee in het huidige aanbod/beleid met betrekking tot obesitas bij kinderen en bij volwassenen. Wat is mogelijk om te voorkomen dat een obese kind een obese volwassene wordt. En als dat niet lukt, wat is er dan mogelijk voor de volwassene met obesitas. Graag wisselen we van gedachten over een gezamenlijke aanpak. Wat kunnen we voor elkaar betekenen op preventief (signaleren) en curatief vlak, voor de individuele patiënt of het gehele gezin? Wanneer transitie binnen ziekenhuis? Wanneer transitie naar huisarts/GGD?

Gretha van den Berg (kinderarts), Francoise Klessens (internist - wordt vertegenwoordigd door een collega) en Ingrid Hertogs (huisarts). De presentatie wordt gegeven door Willy Theel (Physician-assistant obesitas)

7. Hands-on: lichamelijk onderzoek van de knie in de huisartsenpraktijk

Naast een onderlinge kennismaking staat tijdens deze interactieve sessie het uitvoeren van lichamelijk onderzoek van de knie in de huisartsenpraktijk centraal. Goed lichamelijk onderzoek is belangrijk voor juiste diagnosestelling. Door lichamelijk onderzoek goed uit te voeren is aanvullende diagnostiek soms overbodig. De deelnemers oefenen de verschillende technieken op elkaar onder begeleiding van de orthopeden.

Alexander van Wulfften Palthe en Roland Klein Nagelvoort (orthopedisch chirurgen) en Rene Koop (huisarts)

8. Toekomst transmurale oncologische zorg

Interactieve workshop waarbij huisartsen en specialisten met elkaar in gesprek gaan over hoe oncologische patiënten vanuit de huisartsenpraktijk in samenwerking met de tweede lijn proactief ondersteuning kan worden geboden. Welke rol kan een praktijkondersteuner oncologische zorg innemen?

Jorien van den Doel (huisarts), Jolanda Dekker-Eversdijk (POH) en Quirine van Rossum (oncoloog)

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid