Doorgaan naar hoofdinhoud

ZorgDomein mededelingen

Afbeelding bij ZorgDomein mededelingen

In ZorgDomein zijn o.a. naar aanleiding van de ZorgDomein evaluaties met huisartsen en medisch specialisten, de volgende wijzigingen doorgevoerd:

Functieonderzoek Vaatlaboratorium

Voor locatie Gasthuis is het ZorgDomein diagnostiekproduct ‘Vaatlaboratorium’ komen te vervallen. In de plaats hiervan worden, conform de NHG standaarden, de volgende twee diagnostiekproducten aangeboden;

  • Enkel-arm index met inspanning
  • Enkel-arm index zonder inspanning

Dermatologie – kleine verrichting

Tot voor kort bood de polikliniek dermatologie Franciscus locatie Vlietland de mogelijkheid om direct bij het eerste bezoek van een patiënt een excisie plaats te laten vinden. Hiervoor kon de ZorgDomein combinatieafspraak ‘kleine verrichting’ gebruikt worden. Deze mogelijkheid zal niet meer worden aangeboden om de volgende redenen:

1. Voor een kleine verrichting was als criterium vastgesteld: een histopathologisch bewezen basalioom < 1 cm. Inmiddels zijn er andere ontwikkelingen in de behandeling van het basalioom. Zo worden superficiële basaliomata meestal niet meer geëxcideerd, maar behandeld met Efudix of Aldara of PDT. Ook gelden voor meerdere types basaliomata dat deze volgens Mohs geëxcideerd moeten worden.

Voor Mohs chirurgie gelden o.a. de volgende criteria:

  • primaire basaliomata op oogleden en ala nasi/neuspunt > 5 mm
  • primaire basaliomata in de H-zone vanaf 10 mm
  • primaire basaliomata in het gelaat buiten de H-zone > 10 mm van een agressief groeitype.

2. Excisie van benigne lesies wordt doorgaans niet meer vergoed door de verzekeraar.

3. Er is een grote druk op de verrichtingenspreekuren, en we willen de niet-terechte afspraken tot een minimum beperken.

Vooral vanwege de grote differentiatie van zorg bij een patient met een basalioom hebben we, in gezamenlijk overleg met vertegenwoordiging van de huisartsen, ervoor gekozen om de patient eerst op onze polikliniek te beoordelen en samen met de patiënt een behandelplan te maken.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid