Doorgaan naar hoofdinhoud

Syncope spreekuur

Afbeelding bij Syncope spreekuur

De vakgroep Neurologie is gestart met een apart spreekuur voor patiënten met syncope. Patiënten kunnen hier naartoe verwezen worden wanneer zij last hebben van frequente wegrakingen waarbij de oorzaak onduidelijk is. De patiënt kan ook worden verwezen wanneer wordt gedacht aan vasovagale syncope, pseudosyncope en epilepsie. In ZorgDomein is een apart verwijsproduct ingericht, genaamd ‘syncope spreekuur’, te vinden via het zorgvraagmenu via het specialisme ‘Neurologie – Neurochirurgie’, bij de zorgvragen ‘epilepsie’ en ‘flauwvallen’. Wanneer u verwijst via dit verwijsproduct, wordt de patiënt gezien door de in syncope gespecialiseerde neuroloog.

Kanteltafeltest

Na het eerste consult zal zo nodig aanvullend onderzoek worden uitgevoerd. Franciscus Vlietland beschikt over een kanteltafel waarmee een aanval kan worden opgewekt en tegelijkertijd de hersenactiviteit, hartslag en bloeddruk wordt gemeten. Op deze manier kan snel de juiste diagnose worden gesteld en een eventuele vervolgbehandeling worden gestart.

Exclusiecriteria

Het syncope spreekuur is niet bedoeld voor patiënten met duizeligheidsklachten en is tevens niet gerelateerd aan het Duizeligheidscentrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland in samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis dat eind 2021 haar deuren opent op de locatie Willemsplein. Bij een hoge verdenking op een cardiale oorzaak of een ritmestoornis graag eerst overleg met of een verwijzing naar de cardioloog.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben over het spreekuur of willen overleggen over patiënten met syncope, kunt u contact opnemen met neuroloog Dirk Saal. De contactgegevens zijn terug te vinden in de Franciscus Artsenwijzer.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid