Soorten verwijsafspraken in ZorgDomein  
Vlag hijsen

Tijdens de implementatie van ZorgDomein is een beleid opgesteld over het gebruik van ZorgDomein in de regio; alle verwijsafspraken in ZorgDomein zijn in samenspraak met huisartsen en specialisten vormgegeven.

Voor elk specialisme worden de ZorgDomein verwijsproducten eens per twee jaar geëvalueerd met huisartsen uit de regio. Elk specialisme heeft de mogelijkheid van regulier, spoed en VTT opgenomen en heeft daarnaast relevante verwijs- en combinatieafspraken ingevoerd. Iedere verwijsafspraak heeft een eigen invulling en criteria. Hieronder ziet u welke type verwijsafspraken in ZorgDomein zijn opgenomen. 

Sinds COVID triëren veel specialismen de binnenkomende verwijzingen. Dit houdt in dat de getoonde toegangstijd, of de gevraagde toegangstijd bij een VTT verwijzing, kan afwijken. In de verwijsproducten zelf kunt u lezen of deze getrieerd wordt.  
NB: wanneer er niet voldaan kan worden aan de gevraagde toegangstijd bij een VTT verwijzing dan wordt dit aan de verwijzer teruggekoppeld. 

Overzicht verwijsafspraken  

Reguliere afspraak 

Dit betreft een reguliere verwijzing naar het specialisme. Er zijn geen inclusiecriteria en geen specifieke aanwijzingen voor de huisarts. Toegangstijd wordt bepaald op basis van de derde beschikbare plek in de agenda. 

Spoed afspraak 

De patiënt dient binnen 24uur gezien te worden. De huisarts neemt telefonisch contact op voor overleg met het telefoonnummer dat in ZorgDomein vermeld staat. 

VTT (verkorte toegangstijd) 

Bij de VTT bepaalt de huisarts de gewenste toegangstijd. Indien de poli dit niet waar kan maken wordt met de specialist overlegd op welke termijn de patiënt gezien kan worden. Hierover wordt contact opgenomen met de huisarts. De poli neemt binnen drie dagen contact op met de patiënt om een afspraak te maken.  

Verwijsafspraak 

Aan dit verwijsproduct zitten specifieke criteria verbonden waar de patiënt aan moet voldoen om ingestuurd te worden.  

Combinatieafspraak 

Met dit verwijsproduct stuurt de huisarts in voor een combinatie van afspraken. Ook aan deze afspraak kunnen inclusiecriteria verbonden zijn.