Doorgaan naar hoofdinhoud

Serologie niet altijd beste keuze

Afbeelding bij Serologie niet altijd beste keuze

Het laboratorium voor Medische Microbiologie krijgt soms aanvragen voor serologie waarbij die bepaling niet de meest geschikte vorm van diagnostiek is. Hieronder enkele voorbeelden waarbij u als huisarts kunt overwegen een andere test aan te vragen.

  1. Aanvraag Mazelen IgG: Deze test wordt soms aangevraagd bij de verdenking mazelen. Echter, een positieve test duidt erop dat de patiënt antistoffen heeft die mogelijk het gevolg zijn van vaccinatie in het verleden. Bij een recent ontstaan exantheem (korter dan 3 dagen) is diagnostiek door middel van PCR op keeluitstrijk, speeksel of urine geschikt. De serologische test is geschikt om te bepalen of een patiënt beschermende antistoffen heeft. Helaas kunnen IgM bepalingen vals positief en vals negatief zijn. Wij zien daarom geen rol voor de IgM bepaling bij verdenking actuele mazelen infectie.

  2. Aanvraag BOF IgG: Ook bij Bof zijn positieve IgG reacties vaak het gevolg van eerdere vaccinatie. Bij Bof is een PCR op keeluitstrijk, speeksel of urine afgenomen in de eerste 8 dagen van de ziekte een sensitieve en specifieke vorm van diagnostiek. Bij voorheen gevaccineerde personen heeft IgM bepaling geen nut. Het aantonen van een IgG titerstijging heeft alleen nut wanneer het eerste monster afgenomen is in de eerste 3 ziektedagen. Omdat een op dat moment afgenomen monster voor PCR de diagnose direct stelt is er eigenlijk geen rol voor serologie bij de verdenking BOF.

  3. Aanvraag Helicobacter pylori IgG: De serologische test maakt slecht onderscheid tussen reeds genezen en nog actuele infecties, bovendien is de sensitiviteit minder goed. Voor de Helicobacter pylori diagnostiek is de feces antigeentest de meest betrouwbare laboratoriumtest om de infectie te diagnosticeren. Belangrijk hierbij is dat de test wordt aangevraagd zonder voorafgaand gebruik van protonpompremmers in de twee voorafgaande weken (H2-antagonisten zoals ranitidine of cimetidine verstoren de test niet). De feces antigeentest kan ook worden gebruikt om vier weken na de therapie te controleren of de eradicatie gelukt is. Bij een problematische behandeling van Helicobacter infecties kan het nuttig zijn om in overleg met de MDL-arts bij scopie een kweek af te laten nemen. In het laboratorium kunnen wij bij kweek de gevoeligheid voor antibiotica bepalen. Bij resistentie tegen de gebruikelijke therapie, iets dat we steeds vaker zien, kan dan een gerichte behandeling gekozen worden.

Op deze pagina vindt u een overzicht met afnamevoorschriften voor de selectie van de juiste diagnostiek, ook bij andere infectieziekten. Voor overleg kunt u contact opnemen met een arts-microbioloog, via de telefoonnummers van de medisch microbiologen in de Franciscus Artsenwijzer.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid