Doorgaan naar hoofdinhoud

Patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten

Afbeelding bij Patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten

In het verleden is er in de regio een werkafspraak gemaakt tussen de eerste- en tweedelijn over het behandelen van patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten (LOK). De essentie van de afspraak is dat huisarts en specialist hetzelfde spoor bewandelen in de behandeling, namelijk het uitsluiten van somatiek, het erkennen van de klachten en geruststelling van de patiënt. De werkafspraak zoals deze destijds is uitgewerkt kunt u hier raadplegen.

Het doel van deze werkafspraak is enerzijds het vroegtijdig onderkennen en adequaat behandelen van patiënten met LOK, en daarmee het verhogen van het welbevinden van de patiënt. Anderzijds wordt onnodige consumptie van zorg met deze werkafspraak voorkomen.

Huisartsen kunnen via ZorgDomein een patiënt met LOK verwijzen naar diverse specialismen. Voor het zorgproduct LOK wordt een toegangstijd van 14 dagen aangehouden. Indien dit niet haalbaar is, wordt dit in de toelichting bij het verwijsproduct opgenomen. Als dit nodig is, kunt u er voor kiezen de patiënt met een Verkorte Toegangstijd in te sturen, met een zo helder mogelijke vraagstelling.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid