Doorgaan naar hoofdinhoud

Patiënt Franciscus Borstkliniek start diagnostiektraject bij afdeling Radiologie

Afbeelding bij Patiënt Franciscus Borstkliniek start diagnostiektraject bij afdeling Radiologie

Sinds 1 oktober kent het zorgtraject voor patiënten die worden ingestuurd naar de Borstkliniek een andere inrichting. Verwijzers zijn daarover reeds geïnformeerd via berichten in het ZorgBulletin (regio NWN) en via een mailing (regio Rotterdam e.o.). De ervaringen van de eerste twee weken hebben geleid tot enkele aanscherpingen.

Alle nieuwe patiënten met aanvraag diagnostiek starten hun traject bij de Borstkliniek op de afdeling Radiologie (op locaties Gasthuis én Vlietland), waar een mammografie en/of een echo mamma wordt gemaakt. De laborant vraagt tevens de klachten na bij de patiënt en verricht laagdrempelig aanvullende echografie, ook als op de initiële mammografie geen afwijking wordt gevonden. Indien er verdachte afwijkingen gevonden worden bij beeldvormend onderzoek, of op andere indicatie (bijv. familiaire belasting of gynaecomastie), krijgt de patiënt een consult bij een verpleegkundig specialist /physician assistent op de locatie waar de diagnostiek heeft plaatsgevonden. Dit consult vindt direct plaats of de volgende ochtend wanneer de diagnostiek in de middag plaats vindt. De verpleegkundig specialist/physician assistent geeft informatie over het vervolgtraject. Zowel de radiologen als de verpleegkundig specialisten zijn gespecialiseerd in borstzorg. Binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht wordt deze routing al een aantal jaar succesvol gehanteerd.

Voortraject stapsgewijs

1. Beeldvormend onderzoek op de afdeling Radiologie. Indien er verdachte afwijkingen worden gevonden, of op andere indicatie, volgen stappen 2,3 en 4. Er wordt laagdrempelig doorgestuurd.
2. Consult bij een toegewijd verpleegkundig specialist / physician assistent voor lichamelijk onderzoek, anamnese en intake (aansluitend, op dezelfde dag); de patiënt wordt geïnformeerd over het vervolgtraject.
3. Diagnostisch MDO met mammachirurg, verpleegkundig specialist/physician assistent mamma, mammacare verpleegkundige, radioloog en patholoog (volgende middag).
4. Consult mammachirurg (binnen drie dagen na de eerste afspraak op de afdeling Radiologie) voor patiënten met BIRADS 4 of 5. Het gesprek met de mammachirurg en het verdere behandeltraject vinden plaats op locatie Vlietland.

Patiënten met een BIRADS 1-2 gaan retour huisarts. Patiënten met BIRADS 3 gaan ook retour huisarts en krijgen daarnaast een controleafspraak mee voor na 3-6 maanden. Indien gewenst kan de radioloog patiënten met een BIRADS-3 laagdrempelig agenderen voor het diagnostisch MDO.

Verwijzen via ZorgDomein

Patiënten kunnen via ZorgDomein via de zorgvragen ‘beeldvormend onderzoek’ (echo en röntgen) en ‘Heelkunde – mammapathologie’ worden ingestuurd.
Het diagnostiekproduct waarmee patiënten kunnen worden ingestuurd heet ‘Borstkliniek Franciscus’ en is te vinden onder de twee bovengenoemde zorgvragen.

Gebruik het diagnostiekproduct ‘Borstkliniek Franciscus – BOB’ indien de patiënt wordt ingestuurd n.a.v. het bevolkingsonderzoek. Gebruik in het verwijsproduct ‘Borstkliniek Franciscus’, te vinden onder de zorgvraag ‘Heelkunde – mammapathologie’, om een patiënt direct in te sturen naar de Borstkliniek bij door klinisch borstonderzoek geobjectiveerde symptomatologie. De patiënt ziet dan als eerste een verpleegkundig specialist of mammachirurg op de Borstkliniek. Op basis van deze afspraak wordt het vervolgtraject bepaald.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Borstkliniek kunt u contact opnemen met Borstkliniek Franciscus (010 – 893 6010). Voor vragen over het verwijzen via ZorgDomein kunt u contact opnemen met de afdeling Transmurale Samenwerking (010 – 893 4730).

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid