Doorgaan naar hoofdinhoud

Multidisciplinaire aanpak bij opsporen van leververvetting

Afbeelding bij Multidisciplinaire aanpak bij opsporen van leververvetting

Binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland is gestart met een multidisciplinaire aanpak rondom het vroegtijdig opsporen van leververvetting. Hierbij zijn medisch specialisten van Interne Geneeskunde, Bariatrie, Maag- Darm- en Leverziekten, Cardiologie en Kindergeneeskunde betrokken. Leververvetting is het gevolg van overgewicht en obesitas. 1 op de 4 Nederlanders heeft leververvetting. Bij kinderen ligt dit percentage lager, maar het stijgt omdat steeds meer kinderen overgewicht hebben.

Preventie

Met de multidisciplinaire aanpak wordt ingezet op vroegtijdige herkenning van leververvetting wat kan leiden tot preventie van ernstige complicaties zoals leverfalen en leverkanker. Daarom heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland sinds kort de fibroscan waarmee vervetting en ontstekingen van de lever gemeten kunnen worden. De diagnose ‘ontstoken lever’ als gevolg van vervetting kan eerder worden gesteld als patiënten die risico lopen, dit onderzoek krijgen. Ook bij kinderen. Dit is belangrijk, want herstel is vaak mogelijk en het doel is ook om met dit inzicht patiënten te motiveren om meer aan hun leefstijl en eetgedrag te werken. De huisarts speelt hierin een grote rol. Samenwerking tussen eerste en tweedelijn is daarom ook belangrijk bij het opsporen van leververvetting.

Huisartsen gezocht om mee te denken

Er wordt in overleg tussen huisartsen uit de regio en betrokken medisch specialisten van Franciscus Gasthuis & Vlietland verkend hoe de samenwerking op dit thema vorm kan krijgen. Er zijn al een aantal enthousiaste huisartsen uit de regio NWN aangesloten. We zijn nog op zoek naar huisartsen uit de regio Rotterdam om mee te denken over dit onderwerp. Bij interesse kunt u mailen naar transmuraal@franciscus.nl.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid