Doorgaan naar hoofdinhoud

Lab mededeling Klinische Chemie: actief vitamine B12 en lipase

Afbeelding bij Lab mededeling Klinische Chemie: actief vitamine B12 en lipase

In het continue proces om de laboratoriumdiagnostiek te verbeteren en in verband met de harmonisering van processen en analyses hebben de klinisch chemische laboratoria van Franciscus Gasthuis & Vlietland nu gelijke analyseapparatuur voor chemie en immunochemie bepalingen. Ook op het gebied van bepalingen, referentiewaarden en eenheden zijn wij aan het harmoniseren. 

Bepaling vitamine B12 wijzigt in bepaling actief vitamine B12

Voor het aantonen van vitamine B12 deficiëntie wordt tot op heden de bepaling van (totaal) vitamine B12 gebruikt. Het grootste deel van vitamine B12 is echter gebonden aan het bindingseiwit haptocorrine en is inactief. Alleen het transcobalamine-gebonden vitamine B12 komt beschikbaar voor de weefsels. Dit wordt actief vitamine B12 genoemd (holotranscobalamine). Het bepalen van actief vitamine B12 heeft een betere diagnostische sensitiviteit dan vitamine B12 voor het opsporen van een B12 tekort.

Sinds kort zijn wij over op de bepaling van actief vitamine B12, zoals al in Franciscus Vlietland gebeurt. Vitamine B12 is niet meer aan te vragen. Een aantal verschillen: actief vitamine B12 heeft andere referentiewaarden dan vitamine B12, zie tabel onder. Vitamine B12 wordt uit heparine plasma (buis met licht groene dop) bepaald en actief vitamine B12 wordt bepaald uit serum (buis met gele dop). Actief vitamine B12 is tot 3 dagen na afname te bepalen.

Bepaling Amylase wijzigt in bepaling lipase

Voor onder andere de diagnose acute pancreatitis, gebruiken wij momenteel de bepaling van amylase (3x de bovengrens van het referentiegebied). De sensitiviteit en specificiteit van beide bepalingen lijken sterk op elkaar, waarbij lipase net iets hogere sensitiviteit en specificiteit heeft. Amylase wordt geproduceerd door zowel de pancreas als door andere organen. 40% van het serum amylase komt voor rekening van de pancreas. Lipase wordt alleen maar geproduceerd door de pancreas. Amylase blijft tot 48 a 72 uur verhoogd. Lipase blijft veel langer verhoogd, nog wel tot 1-2 weken. Lipase heeft daarom de voorkeur boven amylase. Lipase wordt net als amylase uit heparine plasma bepaald (buis met licht groene dop). Lipase is 7 dagen stabiel.
Voor de referentiewaarden zie onderstaande tabel.

tabel kchl

Literatuur:

  • Screening for metabolic vitamin B12 deficiency by holotranscobalamin in patients suspected of vitamin B12 deficiency: a multicentre study. Annals of Clinical Biochemistry 2012: 1–6.
  • The role of routine assays of serum amylase and lipase for the diagnosis of acute abdominal pain. Ann R Coll Surg Engl 2009; 91: 381–384.

Voor informatie over de bepalingen kunt u terecht bij Fokke Lindeboom, via telefoonnummer 010 – 461 6755.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid