Doorgaan naar hoofdinhoud

Gezocht: Long-COVID patiënten voor studie ‘Effecten van Lactoferrine’

Afbeelding bij Gezocht: Long-COVID patiënten voor studie ‘Effecten van Lactoferrine’

Longartsen en onderzoekers van Franciscus zijn voor een onderzoek op zoek naar 72 patiënten met Long-COVID. Dit zijn patiënten die 3 tot 12 maanden geleden bewezen COVID hebben gehad en ondanks behandeling in de eerste lijn en fysiotherapie niet voldoende opgeknapt zijn. Voorbeelden van klachten waar deze patiënten mee te maken hebben zijn moeheid, benauwdheid, geheugenproblemen, spierzwakte, angst en depressieve gevoelens. Het doel van de studie is uitzoeken hoe werkzaam het middel Lactoferrine (een ontstekingsremmend voedingssupplement) is voor de behandeling van patiënten met Long-COVID.

Bij patiënten die deelnemen aan de studie wordt eerst bekeken of er sprake is van longschade als gevolg van COVID. Dit komt echter weinig voor en meestal is voor de klachten van vermoeidheid en spierkrachtverlies niet een duidelijke oorzaak te vinden. De hypothese is dat de schade met name op spiercelniveau heeft plaatsgevonden en dat met Lactoferrine het herstelproces kan worden versneld. Patiënten zonder aantoonbare longschade kunnen deelnemen aan de studie die in totaal 3 maanden duurt. De werking van Lactoferrine wordt in dit onderzoek vergeleken met de werking van een placebo. Patiënten die deelnemen aan de studie krijgen dit voedingssupplement of een placebo als capsule voorgeschreven. Gedurende de 3 maanden van het onderzoek blijft de patiënt bij de longarts onder behandeling. Daarna wordt de patiënt weer terug verwezen naar de eigen huisarts.

Patiënt aanmelden

Meer informatie over het onderzoek leest u in deze brief . Aanmelden van patiënten voor dit onderzoek kan tot 1 mei aanstaande via de verwijsafspraak one-stop-shop post-corona klachten in ZorgDomein.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid