Doorgaan naar hoofdinhoud

Gezamenlijke polikliniek voor niertumoren – Franciscus Gasthuis & Vlietland en Maasstad Ziekenhuis

Afbeelding bij  Gezamenlijke polikliniek voor niertumoren – Franciscus Gasthuis & Vlietland en Maasstad Ziekenhuis

Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Maasstad Ziekenhuis starten op 25 oktober met een gezamenlijke polikliniek voor patiënten met een niertumor in het Franciscus Oncologiecentrum in Schiedam. De polikliniek voor niertumoren is een vervolg op de al bestaande samenwerking (klinische zorg) voor deze patiëntengroep.

Organisatie van de gezamenlijke polikliniek

Vanaf maandag 25 oktober wordt gestart met de gezamenlijke polikliniek, waarbij de specialismen urologie, oncologie en radiologie zijn betrokken. Door alle zorg op dezelfde plek te realiseren, de betrokkenheid van de juiste mensen en het vaker uitvoeren van de behandelingen zal nog meer expertise en daarmee een verhoging van de kwaliteit ontstaan.

Inrichting ZorgDomein

Vanaf 15 oktober kan er verwezen worden in ZorgDomein via verwijsproduct ‘Verwijsafspraak niertumoren´. Lees verder over hoe de zorg is ingericht.

Klinische en poliklinische samenwerking

In september 2018 is er een samenwerking gestart tussen het Erasmus MC, IJsselland ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Maasstad Ziekenhuis in de vorm van een wekelijks nier MDO. Daarnaast vinden sinds september 2018 de nieroperaties van patiënten uit het Maasstad plaats in Franciscus Gasthuis. Naast de al bestaande klinische zorg, is nu ook de poliklinische zorg geconcentreerd.

Niertumorpoli en MDO op maandag

De niertumorpoli vindt plaats op de maandagochtend in het Franciscus oncologiecentrum. De zorg wordt verleend door specialisten uit beide ziekenhuizen.
Iedere maandagmiddag vindt het MDO plaats waarin de patiënten worden besproken. Specialisten van de verschillende disciplines uit Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis zijn betrokken. Specialisten ervaren al langere tijd dat dit MDO zeker van meerwaarde is en de kwaliteit van geleverde zorg verhoogt.

Follow up dicht bij huis

Na de operatie ontvangt de patiënt terugkoppeling over de operatie van de uroloog. Patiënten worden voor de follow-up zo snel mogelijk terugverwezen naar het verwijzende ziekenhuis om de zorg dichtbij huis aan te bieden.

Informeren patiënten

Patiënten worden bij het maken van de afspraak geïnformeerd door Franciscus Gasthuis & Vlietland. Zij ontvangen een begeleidende brief waarin staat uitgelegd dat bij de behandeling van niertumoren de specialisten van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Maasstad Ziekenhuis samenwerken. Ook staat in de brief vermeld wat de patiënt kan verwachten tijdens het zorgtraject.

Wetenschappelijk onderzoek

Om de kwaliteit en samenwerking verder te verbeteren is er tussen de betrokken ziekenhuizen op regelmatige basis overleg voor het opzetten van wetenschappelijk onderzoek.

Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Jolanda van Dijk via J.vanDijk3@Franciscus.nl

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid