Doorgaan naar hoofdinhoud

CT-perfusie bij herseninfarct

Afbeelding bij CT-perfusie bij herseninfarct

Sinds 8 januari is CT-perfusie beschikbaar is in Franciscus! Vooralsnog alleen op locatie Gasthuis. Daarom worden patiënten met een herseninfarct 4,5 uur tot 12 uur na ontstaan van de klachten ingestuurd naar de SEH van locatie Gasthuis. De ambulance diensten zijn hiervan op de hoogte. De patiënten bij wie met zekerheid kan worden vastgesteld dat de klachten minder dan 4,5 uur geleden ontstaan zijn kunnen, zoals gebruikelijk, op de SEH van beide locaties gezien en behandeld worden. De verwachting is dat in de tweede helft van 2021 de CT-perfusie ook mogelijk is op locatie Vlietland.

Patiënten met een herseninfarct komen in aanmerking voor intraveneuze-trombolyse als de klachten binnen 4,5 uur zijn ontstaan. Wanneer de trombolyse niet binnen 4,5 uur plaats kan vinden, kon tot op heden geen iv-trombolyse toegepast worden in Franciscus.

Door de relatief nieuwe techniek van CT-perfusie van de hersenen (het afbeelden van penumbra) zijn radiologen en neurologen nu beter in staat om onherstelbare van herstelbare schade aan het hersenweefsel te onderscheiden, ook al bestaan de klachten langer dan 4,5 uur. Na studies is gebleken dat patiënten met een verdenking herseninfarct en een zichtbare penumbra op de CT-perfusie 4,5 uur tot 12 uur na ontstaan van de klachten nog baat kunnen hebben bij iv-trombolyse.

Voor patiënten met een herseninfarct dient u altijd te overleggen met de dienstdoende neuroloog. In overleg wordt er bepaald naar welke locatie de patiënt het beste ingestuurd kan worden. De telefoonnummers vind u in de Artsenwijzer.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid