Doorgaan naar hoofdinhoud

Update week 50

Informatie voor verwijzers


Update 17-12-2021

Stand van zaken in huis

De 17 IC-bedden die op dit moment in Franciscus Gasthuis & Vlietland beschikbaar zijn, zijn continu bezet en vaak hebben we ‘overbedden’. Op dit moment liggen er 8 COVID-patiënten en 9 non COVID-patiënten op de IC. In de kliniek liggen 58 COVID-patiënten. Daarnaast zijn er 10 patiënten met zuurstof thuis. We zien een stabilisatie van klinische opnames van COVID-patiënten maar het aantal opnames blijft hoog. Er is dus sprake van een ‘hoog plateau’. De verwachting is dat dit in de komende weken zo blijft.

Om personeel vrij te blijven maken voor de inzet op de COVID-afdelingen werd eerder al alle klasse 4 en 5 klinische zorg (weinig risico wanneer deze zorg meer dan 6 weken uitgesteld wordt) afgeschaald. Hier valt ook niet OK-gerelateerde zorg onder. Deze maatregel blijft gelden tot nader orde.

Aanpassing protocol ontslag van COVID-patiënten met zuurstof naar huis; met ingang van 25 december ook in het weekend mogelijk

Met alle betrokkenen is het protocol ‘zuurstof thuis’ geëvalueerd. Dit protocol werd in 2020 in samenspraak tussen specialisten en de regionale huisartsen opgesteld, met als doel de druk op de beddencapaciteit te verlichten door stabiele COVID-patiënten met zuurstof naar huis te plaatsen.

Vanwege het aanhoudende grote aantal klinische opnames van COVID-patiënten, is er de behoefte om meer patiënten met zuurstof naar huis te plaatsen en zo meer ruimte in de kliniek te creëren. Daarom is in overleg besloten om de maximaal benodigde zuurstof van 2 liter naar 3 liter te verhogen. Tevens is er besloten dat patiënten ook in het weekend met zuurstof naar huis kunnen worden ontslagen. Dit gaat in vanaf zaterdag 25 december. Ook dan blijft de voorwaarde staan dat er voorafgaand overleg is geweest met de eigen huisarts van de patiënt. De definitieve werkafspraken en het geactualiseerde protocol worden momenteel afgestemd en ontvangt u in de COVID-update van 24 december.

Begeleiding bij 1e lijns bevallingen

Om de drukte in het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken en de 1,5 meter te kunnen garanderen, zijn begin december de regels voor het meenemen van een begeleider naar het ziekenhuis aangepast. Dit geldt ook voor patiënten die voor een bevalling onder begeleiding van de eerstelijns verloskundige naar het ziekenhuis komen. Er mag één persoon (partner/familielid/naaste) aanwezig zijn bij de bevalling. Wij verzoeken u vriendelijk dit, waar mogelijk, duidelijk aan te geven voordat de patiënt naar het ziekenhuis komt. Hiermee voorkomen we teleurstellingen.

ROAZ Regie Centrum en Regionaal Coördinatiepunt

De ROAZ introduceert het ROAZ Regie Centrum (RCC), met als doel de instroom in de acute keten beter te stroomlijnen en de regio te informeren over de actuele drukte in de keten. Vanuit Franciscus verwachten we dat dit centrum de zorgprofessional kan helpen wanneer hij/zij vastloopt in het verwijsproces. Zo kan een huisarts bij het RCC terecht wanneer hij/zij aanloopt tegen capaciteitsproblemen op de SEH. Wij volgen de ontwikkelingen met belangstelling en leveren vanuit het ziekenhuis de hiertoe benodigde informatie aan bij de ROAZ. Voor informatie kunt u terecht bij het RCC via telefoonnummer 088-1800660 of via de mail naar info@rrc-zwn.nl. De mailing van het RCC leest u hier terug.

Het RCC is een mooie aanvulling op de regionale coördinatiefunctie van de VVT-instellingen (Conforte partners) en ziekenhuizen om de doorstroom naar de VVT te bevorderen. Transferverpleegkundigen van Franciscus leveren hieraan ook een bijdrage. Zo zorgen we er met elkaar voor dat de beperkte capaciteit zo goed mogelijk wordt benut.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid