Doorgaan naar hoofdinhoud

Update week 44

Informatie voor verwijzers


Update 05-11-2021

Situatie in huis

In de regio is in een week tijd de hoeveelheid COVID opnames flink toegenomen. Dat merken we ook in ons ziekenhuis. Deze week liggen er gemiddeld 25 COVID patiënten in de kliniek. Daarnaast hebben we te maken met een flink aantal acute non-COVID patiënten. Daardoor moeten we de SEH af en toe een uur sluiten.

De druk op de beschikbare IC-capaciteit is zeer hoog. Op dit moment liggen er 4 COVID patiënten op de IC. Daarnaast liggen er ook 9 non-COVID patiënten op de IC. Continu wordt gekeken of er patiënten uitgeplaatst kunnen worden zodat er lucht ontstaat op de IC om in noodgevallen ook patiënten uit de kliniek op te kunnen nemen. De mogelijkheden voor uitplaatsing zijn echter zowel regionaal als landelijk zeer beperkt.

Opschalen coronazorg

Vanaf vandaag wordt er in ons ziekenhuis opgeschaald naar 35 coronabedden in de kliniek. Dit is conform het regionale opschaalplan. Er is een cohort afdeling op de Long- en de Nefrologie-afdeling in Franciscus Gasthuis. Ook worden COVID patiënten opgenomen op de hiervoor aangewezen 1- of 2 persoonskamer in zowel Franciscus Gasthuis als Franciscus Vlietland. We treffen voorbereidingen om in de loop van volgende week op te schalen naar 42 bedden.

Afschalen electieve zorg

In de huidige situatie is het afschalen van het electieve OK-programma niet te voorkomen. Aan dit plan wordt momenteel gewerkt. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel reguliere bedden er gesloten moeten worden. We informeren u hier zo snel mogelijk over.

Wat te doen bij gesloten SEH

Door de druk in huis, kan het voorkomen dat u bij het insturen van een patiënt voor beoordeling op de SEH (Gasthuis en/of Vlietland) hoort dat de SEH tijdelijk gesloten is. Wij vragen u in dit geval:

  • De patiënt in te sturen op de andere SEH locatie van Franciscus.
  • Wanneer deze locatie ook gesloten is: uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Is er bij 2 andere ziekenhuizen geen beoordeling mogelijk, dan neemt het eerste ziekenhuis waar de patiënt werd aangemeld, alsnog aan. Patiënten van de HAP kunnen wel beoordeeld worden op de SEH bij de locatie.

Rectificatie - Zuurstofbehandeling thuis

In de COVID-19 update van 29 oktober communiceerden we dat de werkwijze van de monitoring van patiënten die vanuit het ziekenhuis met zuurstof naar de thuissituatie zijn ontslagen in de regio Rotterdam aangepast is; patiënten dienen tijdens de weekenden zelf te bellen naar de HAP Noord om de meetwaarden door te geven.

Gezien het stijgend aantal besmettingen en de situatie in de ziekenhuizen heeft de HAP Noord besloten om de service van het actief bellen van de patiënt, zoals voorheen, voort te zetten. De dienstdoende VS die werkzaam is op de HAP Noord, neemt op zaterdag, zondag en een eventuele feestdag contact op met de patiënt en controleert dan de saturatiewaarde, temperatuur en ademhalingsfrequentie van de patiënt. Voor meer informatie verwijzen we u ook naar de nieuwsbrief die op 4 november is verstuurd door de HAP Noord.

Meer informatie over het traject zuurstofbehandeling thuis vindt u hier.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid