Doorgaan naar hoofdinhoud

Vakgroep Longziekten

Sinds 1 januari 2018 zijn de vakgroepen Longziekten van Franciscus Gasthuis & Vlietland gefuseerd. Daarnaast zijn twee longartsen uit het voormalige Havenziekenhuis toegetreden tot de vakgroep. De vakgroep Longziekten bestaat uit twaalf enthousiaste longartsen die het specialisme in de volle breedte uitvoeren. Of het nu gaat om (ernstig) astma, COPD, OSAS, longoncologie of allergie: op onze poliklinieken bieden wij de beste zorg voor de patiënt, ook op de locatie Havenpolikliniek. Wij zorgen voor snelle toegankelijkheid, een korte toegangstijd en specifieke expertise op alle aandachtsgebieden. We zetten ons in voor een prettige samenwerking met alle huisartsen en andere verwijzers in de zorg voor longpatiënten en staan open voor uw suggesties.

De longartsen zijn actief binnen meerdere ziekenhuiscommissies zoals de SEH-, calamiteiten- en oncologiecommissie en het Consultatief Palliatief Team (CPT). Bovendien participeren de longartsen in diverse overleggen met huisartsen, collega medisch specialisten en andere verwijzers. Daarnaast zetten zij zich proactief in voor patiëntenverenigingen, zowel landelijk als regionaal en verzorgen zij regelmatig regionale bijeenkomsten van het Longpunt. Opleiding en wetenschap nemen een belangrijke plaats in binnen de vakgroep: Franciscus Gasthuis heeft de volledige bevoegdheid voor de opleiding tot longarts; momenteel worden 6 AIOS opgeleid. De functie van decaan wetenschap wordt ingevuld door een van de longartsen en heeft als doel om onderzoek te stimuleren en de wetenschappelijke ambities van het ziekenhuis verder vorm te geven.

Expertisecentrum Astma & COPD – Franciscus Gasthuis

In het expertisecentrum Astma & COPD wordt met de patiënt gekeken hoe de ziekte onder controle kan worden gehouden, zodat de patiënt de dagelijkse dingen kan blijven doen. In twee dagdelen ondergaan patiënten meerdere onderzoeken en hebben zij gesprekken met uiteenlopende zorgprofessionals, zoals een longconsulent, physician assistant, verpleegkundig specialist en een longarts. Hierna wordt de diagnose gesteld en wordt een individueel zorgplan opgesteld.

Longoncologie – Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland

Bij verdenking op longkanker kunnen patiënten zonder wachttijd verwezen worden. Bij het “toevallig” ontdekken van verdachte afwijkingen op de X-thorax zal over het algemeen direct een CT-scan worden gemaakt, waarna patiënt bij gebleken afwijkingen aansluitend door de longarts wordt gezien. Qua behandeling wordt het volledige therapeutische palet geboden, van (minimaal invasieve) chirurgie tot immunotherapie.

Stoppen met roken poli – Franciscus Gasthuis, Franciscus Vlietland en Haven

Patiënten die willen stoppen met roken, kunnen voor deskundige begeleiding terecht op de Stoppen met roken poli. Hier werken longverpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van patiënten die willen stoppen met roken. Patiënten die willen stoppen onder begeleiding van de Stoppen met roken poli kunnen met een verwijzing van de huisarts terecht.

Endoscopie - Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland

Naast endoscopieën van de luchtwegen, drainages en puncties, worden ook endo-echografie via de luchtpijp (EBUS) en slokdarm (EUS) uitgevoerd.

Longfunctie – Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland (dagelijks); op locaties Berkel, Haven en Maassluis tijdens spreekuur van de longarts

Op deze afdeling nemen longfunctieanalisten verschillende longfunctieonderzoeken af, zoals spirometrie (verwijzing spirometrie met reversibiliteitsmeting via de huisarts), histamineprovocatietest, Fit to Fly en ergometrie.

2018_groepsfoto_10_longartsen_tms.jpg

2018 foto braunstahl

2018 foto broerse

Op de grote foto staan:
Bovenste rij (v.l.n.r.): Wim Kraak, Hans in ’t Veen, Laurien Oswald, Fatima el Ghani en Arjan Rudolphus
Onderste rij (v.l.n.r.): Monique Klaaver, Sigrid van Brummelen, Guido Epping en Wessel Hanselaar
Op de losse foto's staan: Gert-Jan Braunstahl (boven) en Suzanna Broerse (onder)

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid