Doorgaan naar hoofdinhoud

Gezamenlijk Consult

Vakgroep Cardiologie

De vakgroep Cardiologie start per 25 oktober met de pilot ‘digitaal gezamenlijk consult’.

Inhoud digitaal gezamenlijk consult cardiologie

Een digitaal gezamenlijk consult is bedoeld voor het bespreken van casuïstiek van vooraf geselecteerde patiënten met niet-acute problematiek. Afhankelijk van de behoefte van de huisarts wordt de inhoud van het gezamenlijk consult bepaald. Deze overlegvorm is geschikt bij:

  • Onzekerheid over de diagnose of behandeling
  • Een voorgenomen patiëntverwijzing
  • Feedback op het medisch beleid

Het gezamenlijk consult is niet bedoeld voor de volgende situaties:

  • Er is sprake van een medisch probleem dat een snelle interventie vereist
  • De patiënt voor dit probleem onder controle bij een specialist buiten Franciscus
  • De huisarts wil advies naar aanleiding van uitslag van diagnostiek

Organisatie

Het gezamenlijk consult wordt per huisartsengroep georganiseerd, zodat meerdere huisartsen kunnen aansluiten. Het is daarbij wenselijk om één coördinator als aanspreekpunt te laten fungeren. Per bijeenkomst wordt een halfuur (van 16.30-17.00 uur) gereserveerd en kunnen maximaal drie patiënten worden besproken. Het gezamenlijke consult vindt digitaal plaats middels videobellen in Lifesize.

Aanmeldprocedure

Indien u interesse heeft om een gezamenlijk consult met de cardioloog en uw huisartsengroep te organiseren, kunt u zich (alvast) per e-mail aanmelden. De pilot start vanaf 25 oktober 2021.

Vermeld in de email de volgende informatie:

  • onderwerp casuïstiek
  • gegevens patiënten (naam en geboortedata)
  • reden van bespreking met cardioloog

U kunt uw aanmelding via een beveiligde email verzenden naar:
Cardiologie.gasthuis@franciscus.nl of Cardiologie.vlietland@franciscus.nl

Nadat u de huisartsengroep heeft aangemeld zal de polikliniek Cardiologie contact opnemen om een datum vast te leggen. De polikliniek Cardiologie zal bij de bevestiging van de datum/tijdstip ook de link voor beeldbellen (Lifesize) en een instructiebrief ter voorbereiding meesturen.

Voorbereiding

Ter voorbereiding wordt gevraagd om binnen de huisartsengroep drie patiënten te selecteren en de patiëntinformatie te delen. U kunt gebruik maken van het verwijsproduct ‘meekijkconsult – gezamenlijk consult huisarts/cardioloog’ te vinden in het zorgvraagmenu van ZorgDomein via medisch specialistische zorg  cardiologie  overige zorgvragen.

Het is van belang dat de patiënt toestemming geeft voor de opname van zijn/haar gegevens in het Elektronisch Patiënten Dossier van Franciscus t.b.v. het gezamenlijk consult. In de ZorgDomein aanvraag kunt u aanvinken dat de patiënt toestemming heeft gegeven.

Administratieve en financiële afhandeling

Voor het gezamenlijk consult gelden dezelfde juridische uitgangspunten als voor het digitaal meekijkconsult. De cardioloog legt het advies voor het vervolgbeleid vast in het Elektronisch Patiënten Dossier en verstuurt deze informatie middels een digitale brief naar de aanvragende huisarts. Voor u als huisarts is het vastleggen van een meekijkconsult in uw HIS van belang voor de eigen registratie en declaratie. De vergoeding is afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt met de zorgverzekeraar in de regio waar u werkzaam bent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Transmurale Samenwerking via transuraal@franciscus.nl of 010 - 893 47 30.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid