Doorgaan naar hoofdinhoud

Fabels en feiten

Hieronder zetten wij een aantal fabels en feiten over onze toekomstige ziekenhuiszorg op een rij:

Fabel

De fusie van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het samenvoegen van zorg op één locatie is alleen bedoeld om te bezuinigen

Feit

De fusie en het samenvoegen van zorg is een voorwaarde om nu en in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de kwaliteitseisen van onder andere zorgverzekeraars, de overheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De hele gezondheidszorg staat onder hoge financiële druk. Door ziekenhuiszorg samen te voegen en slimmer samen te werken, kunnen wij én de kwaliteit verbeteren én de kosten in de hand houden.

Fabel

Franciscus Vlietland wordt leeg getrokken en is straks een polikliniek

Feit

Al onze toekomstplannen zijn erop gericht om onze beide locaties, zowel in Rotterdam als in Schiedam, voor onze patiënten en inwoners te behouden als volwaardige ziekenhuislocaties. In de loop van 2018 wordt alle zorg voor kankerpatiënten (onderzoek, chemotherapie en verpleging) in Schiedam aangeboden. Ook de Franciscus Borstkliniek en het Franciscus Obesitas Centrum komen in 2018 naar Franciscus Vlietland.

Fabel

Voor spoedeisende hulp kun je niet in Schiedam terecht

Feit

De Spoedeisende Hulp (SEH) in Schiedam is niet gesloten. De openingstijden zijn wel aangepast, de SEH is nu 7 dagen per week geopend van 10.00 tot 21.00 uur. De aanpassing in de openingstijden komt door een ernstig tekort aan gediplomeerd SEH-verpleegkundigen. Er zijn een aantal alternatieven, waaronder:

  • Nachtelijke Opname Afdeling. Deze verpleegafdeling is open van 22.00 tot 10.00 uur voor patiënten, met name kwetsbare ouderen, die bekend zijn in Franciscus Vlietland en onverwacht ziekenhuiszorg nodig hebben. De beoordeling vindt plaats door de huisarts.
  • Zowel kinderen als vrouwen die bekend zijn bij de Kinderafdeling of de afdeling Gynaecologie (ook niet-zwangere vrouwen) kunnen na beoordeling door de huisarts en overleg met de kinderarts of gynaecoloog opgenomen worden in Franciscus Vlietland

Fabel

Bevallen kan niet meer in Schiedam

Feit

Heel 2018 en 2019 kunnen zwangere vrouwen nog bevallen in Franciscus Vlietland in Schiedam. Daarna vinden alle bevallingen, zowel onder begeleiding van uw eigen verloskundige of de verloskundige of gynaecoloog in het ziekenhuis, plaats in Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Franciscus Gasthuis beschikt over moderne Kraamsuites en de beste zorg voor moeders en pasgeborenen op de Kraamafdeling en de afdeling Neonatologie. De voor- en nacontroles kunnen wel gewoon plaatsvinden in Franciscus Vlietland in Schiedam. Onze gynaecologen geven zwangere vrouwen tijdig de juiste informatie.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid