Tips voor het bevorderen van uw vruchtbaarheid

Als u problemen heeft om zwanger te worden, kan dit aan een aantal dingen liggen. Soms spelen gezondheidsproblemen, hormonale onbalans of levensstijl een rol. Wilt u uw vruchtbaarheid bevorderen? Hieronder volgen wat algemene adviezen.

Gezond gewicht

Vruchtbaarheidsbehandelingen verlopen minder succesvol als u ernstig overgewicht heeft. Bovendien heeft u dan meer kans op extra moeilijkheden tijdens een zwangerschap. Heeft u overgewicht? Probeer dan stappen te zetten richting een gezond gewicht. Hetzelfde geldt als u ondergewicht heeft, dus als u te weinig weegt voor uw lengte. Onze specialisten helpen u graag bij een gezond gewicht. Vraag daarom om extra ondersteuning tijdens uw bezoek aan ons ziekenhuis, als u dat nodig heeft.

Niet roken, drugs gebruiken of alcohol drinken

Roken, drugs en/of alcoholgebruik vermindert uw kans op een zwangerschap. Daarnaast heeft het ook een negatieve invloed op de spermakwaliteit.

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben invloed op zwanger worden en een eventuele zwangerschap. Het is daarom belangrijk om ons te laten weten welke medicijnen je gebruikt.

Foliumzuur

De vitamine foliumzuur hoort bij een goed begin van een zwangerschap. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een baby met een ernstige aandoening. Heeft u een kinderwens? Slik dan al foliumzuur voordat u zwanger wordt. Slik elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. U kunt deze tabletten zonder recept kopen bij een drogist of een apotheek.

Overleg met uw huisarts of behandelend arts als: 

  • u eerder een kind heeft gekregen met een open ruggetje of als u zelf geboren bent of uw partner geboren is met een open ruggetje. U moet dan een hogere dosis foliumzuur gebruiken (hiervoor heeft u een recept nodig);
  • er in uw familie of de familie van uw partner ernstige aandoeningen voorkomen, zoals suikerziekte of epilepsie;
  • u medicijnen gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind.

Terug naar de pagina Kinderwens