Doorgaan naar hoofdinhoud

Mw. M. Hoogendijk

Longverpleegkundige

Ik ben Miriam Hoogendijk. Ik ben sinds 1997 werkzaam in het in het Franciscus Vlietland, eerst als verpleegkundige en sinds 2006 als longverpleegkundige.

Een longverpleegkundige astma/COPD/OSAS is een gespecialiseerd verpleegkundige die specifieke kennis heeft over de chronische longaandoeningen astma en COPD. De werkzaamheden als longverpleegkundige bestaan uit het verzorgen van het verpleegkundig spreekuur en klinische consulten (opname). Bij het spreekuur ligt het accent op de begeleiding bij uw aandoening en er wordt aandacht besteed aan wat uw ziekte inhoudt. Ik leg ook de werking van verschillende medicijnen uit. Daarnaast geef ik adviezen rondom leefregels, conditieverbetering, vergoedingen en saneren. Ook help ik om inzicht te krijgen en vaardigheden op te doen in het herkennen van klachten zodat patiënten adequaat kunnen handelen. Bij een opname geef ik inhalatie-instructie en kijk ik samen met de patiënt welke inhalator het beste past. Ik bespreek de ziekten astma en COPD en indien nodig geef ik instructie over een vernevelaar of het gebruik van zuurstof.

Daarnaast ben ik gespecialiseerd in de zorg en begeleiding van patiënten met OSAS. Tijdens het polikliniek bezoek geef ik uitleg over het ziektebeeld OSAS en de behandeling met CPAP (continue positieve luchtwegdruk). Ik geef leefstijladviezen en schakel zonodig andere disciplines in, zoals bijvoorbeeld een diëtiste. Tijdens het vervolg wordt het effect van de behandeling besproken.

Aandachtsgebieden

Astma/COPD/OSAS

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid