Doorgaan naar hoofdinhoud

Veel gestelde vragen

Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord hier bij de veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Is röntgenstraling gevaarlijk?

In hoge dosis kunnen röntgenstralen gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Maar de stralingsdosis die voor röntgenfoto's gebruikt wordt, is minimaal. In het dagelijkse leven staat een mens constant bloot aan straling. Deze straling is bijvoorbeeld afkomstig uit het heelal, de aardbodem en uit bouwmaterialen zoals beton en gips. Ook tijdens een skivakantie of een vliegreis ontvangt u straling. 

Wat te doen bij zwangerschap?

Als u zwanger bent of denkt te zijn, kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend arts om te bekijken welk onderzoek voor u en uw kind het minst belastend is. Indien mogelijk, kunt u overwegen om te wachten met onderzoek of behandeling tot na de bevalling of totdat u weet of u zwanger bent.

Overgevoelig voor contrastmiddel

Neem contact op met uw behandelend arts. Hij kan dan in overleg met de radioloog bekijken of voor u alternatieve onderzoekmethodes mogelijk zijn. Als die er niet zijn, dan kunnen in overleg met u preventieve maatregelen getroffen worden, afgestemd op het overgevoeligheidsprobleem. Zo kan toch een onderzoek of behandeling uitgevoerd worden.

Uitslag röntgenonderzoek aanvragen

  1. Aanvraag kopie foto met uitslag voor eigen gebruik: 
    Op verzoek (voor eigen gebruik) kunnen röntgenfoto’s / CT-scans / MRI foto’s die van u gemaakt zijn, in uw bezit komen. U kunt een kopie aanvragen. U moet zich legitimeren als u de foto's komt ophalen.

  2. Aanvraag kopie foto met uitslag voor voortzetting behandeling in een ander ziekenhuis:
    Wanneer u naar een ander ziekenhuis gaat voor een behandeling bij een specialist, kan deze de foto’s opvragen bij de afdeling Radiologie. In dit geval wordt de DVD opgestuurd naar het desbetreffende ziekenhuis (alleen in Nederland). Indien u kunt aantonen dat u een afspraak heeft in het desbetreffende ziekenhuis, kunt u ook zelf de DVD meenemen. In beide gevallen hoeft u de DVD niet te betalen.
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid