Doorgaan naar hoofdinhoud

Medicijnen bij uw opname

De apotheek van het ziekenhuis heeft de verantwoordelijkheid over uw medicijnen vlak voor, tijdens en na uw opname in het ziekenhuis.

Medicijnen voor uw opname

Als u in Franciscus Gasthuis & Vlietland een geplande operatie heeft, dan wordt u voor uw operatie opgeroepen op de Pre-operatieve screening. Hier wordt uw thuismedicatie met u geverifieerd door een apothekersassistente. Tevens worden overgevoeligheden en allergieën voor bepaalde stoffen geregistreerd in uw dossier.

Wanneer u ongepland het ziekenhuis binnenkomt, bijvoorbeeld via de Spoedeisende Hulp (SEH), dan vindt medicatieverificatie plaats op de SEH of zo snel mogelijk op de verpleegafdeling waar u bent opgenomen.

Medicijnen tijdens uw opname

Tijdens uw opname worden de medicijnen die u nodig heeft geleverd door de Ziekenhuisapotheek. Soms wordt u gevraagd om uw eigen medicijnen te gebruiken, bijvoorbeeld in geval van oogdruppels of de anticonceptiepil. Soms gebruikt u uw eigen medicatie tijdelijk, totdat de ziekenhuisapotheek uw medicijnen heeft besteld. Gebruik eigen medicijnen alleen in overleg met de verpleging, omdat u anders de medicijnen mogelijk dubbel krijgt.

Het kan gebeuren dat u tijdens uw opname een ander medicijn krijgt dan dat u gewend bent. Hier wordt zorgvuldig naar gekeken, om fouten te voorkomen. Heeft u een belangrijke reden om uw eigen medicijn te gebruiken? Bespreek dit dan met uw arts. 

Medicijnen na uw opname

Voordat u uit het ziekenhuis ontslagen wordt, maakt uw behandelend arts een overzicht van de medicijnen en verbandmiddelen die u thuis moet blijven gebruiken. Hierop staan uw medicijnen en de manier waarop u ze moet gebruiken. U kunt uw medicijnen aan uw bed laten bezorgen voor ontslag of zelf ophalen na uw ontslag.

Eventuele wijzigingen in uw medicijnen worden met u besproken bij ontslag. U krijgt een actueel medicatieoverzicht en een innameschema mee bij uw ontslagmedicijnen. U kunt uiteraard ook uw vragen stellen over de medicijnen.

Informatieoverdracht aan uw apotheek

Nadat u de medicijnen heeft ontvangen, geeft de poliklinische apotheek de informatie over de geleverde medicijnen aan uw eigen apotheek door. Zo blijft uw eigen apotheek op de hoogte van de medicijnen die u gebruikt.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid