Bevolkingsonderzoek darmkanker
Sinds januari 2014 worden geleidelijk aan mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgenodigd voor het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.
Wat is darmkanker?
Darmkanker ontstaat meestal uit een poliep. Poliepen zijn kleine, meestal goedaardige, uitgroeisels van dikke darmslijmvlies die verspreid in de dikke darm kunnen voorkomen. De meeste poliepen geven geen klachten. Sommige soorten poliepen kunnen, als ze groeien, kwaadaardig worden. Dan is er sprake van darmkanker.
Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?
Elk jaar krijgen ruim 13.000 mensen te horen dat zij darmkanker hebben en zijn
er 5.000 sterfgevallen door darmkanker. Omdat darmkanker een lang en onschuldig
voorstadium heeft, is het van belang om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken. Hierdoor is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Dat is de reden waarom het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is gestart. Dankzij het bevolkingsonderzoek kan over de periode 2010-2039 een gemiddelde van 1.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen. Op langere termijn kan een gemiddelde van 2.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen..
Hoe werkt het onderzoek?
Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar. Daarom wordt uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. U kunt de test thuis uitvoeren en deze per post opsturen naar de organisatie die het bevolkingsonderzoek uitvoert. Als uit de uitkomst blijkt dat er sporen van bloed in de ontlasting zitten dan wordt u uitgenodigd voor een darmonderzoek bij een colonoscopiecentrum.
Onderzoek bij Franciscus Gasthuis & Vlietland
Franciscus Gasthuis & Vlietland voert darmonderzoeken uit vanuit het bevolkingsonderzoek. Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek. Dit onderzoek wordt een colonoscopie genoemd. Ook in deze fase beslist u zelf of u wel of niet meedoet.
Op het moment van het intakegesprek wordt nog geen darmonderzoek uitgevoerd. De arts of verpleegkundige neemt eerst uw medische gegevens met u door en er wordt besproken of het darmonderzoek nog zinvol en mogelijk is. Als dit zo is, krijgt u daar meer informatie over.
Voorlichtingsfilm RIVM
Op de website van het RIVM vindt u een voorlichtingsfilm waarin meer wordt verteld over het onderzoek en wat het voor u kan betekenen.