Doorgaan naar hoofdinhoud
Psychologie

Wat doet een medisch psycholoog?

De medisch psycholoog behandelt patiënten met psychische klachten en problemen die samenhangen met gezondheidsproblemen. U kunt dan ook alleen door uw arts in het ziekenhuis naar een medisch psycholoog worden verwezen. 

Soms worden lichamelijke klachten (mede) veroorzaakt of in stand gehouden door persoonlijke problemen, problemen in relaties, in het gezin, op school of in het werk. Bij kinderen kunnen klachten en/of ziekte de normale ontwikkeling verstoren.

Een medisch psycholoog onderzoekt en behandelt mensen bij wie er een samenhang is tussen lichamelijke klachten en psychisch functioneren. Soms is een adviesgesprek over de aard en oorzaak van de klachten voldoende. In andere gevallen wordt een psychologische behandeling voorgesteld. De hulp die u krijgt hangt af van de aard en de ernst van uw problemen en uw specifieke hulpvraag. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft zowel in Rotterdam als Schiedam een afdeling Medische Psychologie. U kunt er terecht voor: 

Behandelteam

Gedragscode

Psychologen zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Zij moeten zich houden aan een gedragscode. Bij het NIP kunt u terecht met vragen. 
De klinisch psychologen, psychotherapeuten en gezondheidszorgpsychologen (GZ-psychologen) in het ziekenhuis vallen onder de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG). Hierop is het tuchtrecht van toepassing.

Hoe gaan wij om met uw vertrouwelijke gegevens?

Alle relevante gegevens worden in een digitaal dossier verzameld. De psycholoog en de psychologisch medewerkers hebben een beroepsgeheim. Andere zorgverleners die binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland bij uw behandeling betrokken zijn, kunnen uw dossier inzien. Tenzij u hier bezwaar tegen heeft gemaakt. 

Uw dossier wordt alleen met uw toestemming gedeeld met andere instanties of zorgverleners (zoals huisarts). Uw gegevens vallen onder het inzage- en correctierecht. U kunt dit met uw behandelend psycholoog bespreken.

Voorlichting

Contact

Afspraak maken: u kunt alleen met een verwijzing van een behandelend medisch specialist terecht bij de medisch psycholoog. U kunt dus niet rechtstreeks een afspraak maken. Na een verwijzing, wordt vanuit de polikliniek contact met u opgenomen.

Neem voor vragen contact op via onderstaande contactgegevens. Bent u al patiënt bij ons? Dan kunt u uw vraag ook stellen via de app BeterDichtbij. 

Franciscus Gasthuis, Rotterdam
Polikliniek Medische Psychologie
3e verdieping, 353
Telefoon: 010 - 461 7543
secretariaatmedischepsychologie@franciscus.nl

Franciscus Vlietland, Schiedam
Polikliniek Medische Psychologie
1e verdieping, 1.26, via lift C
telefoon: 010 – 893 1911
secretariaatmedischepsychologie@franciscus.nl

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid