Doorgaan naar hoofdinhoud
Neonatologie

Een aantal baby’s heeft direct of kort na de geboorte extra zorg nodig. Deze extra zorg en behandeling kunnen niet worden gegeven op de kraamafdeling of thuis. Daarom wordt uw baby op de afdeling Neonatologie opgenomen. Verpleegkundigen en artsen die op deze afdeling werken, zijn gespecialiseerd in het verzorgen en behandelen van te vroeg geboren baby’s en/of ziek geboren baby’s.

De afdeling in Franciscus Gasthuis bestaat uit een High Care en een Medium Care gedeelte. De afdeling in Franciscus Vlietland biedt High Care en Medium care op de couveusekamer en heeft daarnaast nog 2 Low Care kamers. Op de High Care Units worden baby's opgenomen die ondersteuning en/of bewaking van de vitale functies nodig hebben. Op de Medium Care kamers is bij het merendeel geen continue bewaking (meer) nodig. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Veelvoorkomende ziektebeelden zijn:

Behandelteam

Zorg voor ouders en kind

Naast de zorg voor de kinderen vinden wij de begeleiding van u als ouder erg belangrijk. Wij proberen u zo goed mogelijk bij te staan door het geven van voorlichting, begeleiding en nazorg. Het geven van deze zorg doen we samen met een team bestaande uit diverse disciplines onder andere neonatologieverpleegkundigen, NIDCAP-deskundigen, kinderverpleegkundigen, kinderartsen, arts-assistenten, pedagogisch medewerker, afdelingssecretaresse, afdelingsassistent, maatschappelijk werk, logopedie, fysiotherapie en lactatiekundige.

Buidelen/kangoeroeën

Voor uw baby en uzelf, is het belangrijk dat u hem of haar vertroetelt, liefkoost en troost. Het buidelen, ook wel ‘kangoeroeën’ genoemd, is hiervoor een fijne methode. Hierbij ligt uw baby bloot (met luier aan) gedurende minimaal een half uur tot een aantal uren op uw blote borst. Zowel vaders als moeders kunnen dit doen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat buidelen een positieve invloed heeft op onder andere:

  • De hechting tussen ouder en kind;
  • het hartritme;
  • de lichaamstemperatuur constant houden;
  • het zuurstofgehalte in het bloed;
  • het slaap- en waakritme.

Rooming-in

Omdat wij het belangrijk vinden dat u zoveel mogelijk bij uw baby kunt zijn, bieden wij u de mogelijkheid om ’s nachts naast uw baby te slapen. Dit kan eenmalig zijn, of vaker voorkomen. Wanneer uw baby bijna naar huis gaat, is rooming-in aan te raden. U verzorgt uw baby tijdens rooming-in zoveel mogelijk zelf. Waar nodig krijgt u hulp van de verpleegkundige. Dit kan u meer zekerheid geven en u kunt zich beter voorbereiden op de thuiskomst. Indien u nog kraamvrouw bent, kunnen de kraamzorgcontroles in het ziekenhuis uitgevoerd worden. Overlegt u hierover met de verpleegkundige. Rooming-in is kosteloos.

NIDCAP

Baby’s hebben, zo klein als ze zijn, hun eigen specifieke gedragingen. NIDCAP staat voor Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program. Hierbij wordt al kijkend naar het gedrag van uw baby bepaald welke ondersteuning uw baby nodig heeft en welke zorg uw baby op dat moment aan kan. Het uiteindelijke resultaat van NIDCAP is drievoudig:

  • Stress voor de baby vermindert;
  • de hersenontwikkeling van de baby wordt gestimuleerd; 
  • de ouder-kind relatie wordt bevorderd.

Klankbordgroep Neonatologie

In 2013 startte de afdeling Neonatologie van Franciscus Gasthuis een klankbordgroep, een groep bestaande uit ouders waarvan hun kind op de afdeling Neonatologie heeft gelegen en die meedenken met onderwerpen die spelen op de afdeling. Op deze pagina leest u meer over de klankbordgroep.

Voorlichting

Contact

Franciscus Gasthuis
Verpleegafdeling Neonatologie
10e verdieping
010 - 461 6370 

Franciscus Vlietland
Couveusekamer
2e verdieping, 2.15, via lift C
010 - 893 2021

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid