Doorgaan naar hoofdinhoud
Dialyse

Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft zowel in Rotterdam als Schiedam een dialysecentrum. In het dialysecentrum wordt zorg geboden aan patiënten waarvan de nieren minder dan 30% werkzaam zijn. Ook komen patiënten met een nierfunctie van minder dan 10% in aanmerking voor nierfunctievervangende therapie. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, zoals thuishemodialyse, peritoneaal dialyse of transplantatie. Bij de behandeling staat u als patiënt centraal en krijgt u zorg op maat geboden. In het dialysecentrum is er ook de mogelijkheid om te dialyseren in de middag- en avonduren en tijdens vakanties.

Aandoeningen en ziektebeelden

U kunt in het Dialysecentrum terecht voor de behandeling van:

Behandelteam

HKZ-certificaat

hkz9001De dialysecentra van Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn gecertificeerd volgens de HKZ-normen (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector). Dit certificaat geeft aan dat de Dialyseafdeling voldoet aan de kwaliteitseisen die vanuit de sector zelf, door financiers, cliënten en de overheid zijn gesteld.

Voorzieningen

Onze dialysecentra bieden voorzieningen om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Op iedere dialyseplaats is een televisie aanwezig en er liggen verschillende kranten en tijdschriften om te lezen. Er worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd zoals muziek op de afdeling en spelletjes.  

Fietsen op de dialyseafdeling
Lichamelijke activiteiten hebben een positieve invloed op fitheid en gezondheid. Het blijkt dat fietsen tijdens de dialysebehandeling, een bijzonder goed effect heeft op de uitwisseling van de afvalstoffen.

Op de dialyseafdeling kunt u daarom gebruikmaken van een ‘dialysefiets’ een soort hometrainer met motor. De fiets wordt tegen het voeteneind van uw dialysestoel geplaatst. U hoeft alleen uw voeten op de pedalen te zetten en de snelheid en de belasting in te stellen. Uw voeten draaien daarna vanzelf rond.

Patiëntverenigingen

Nierpatiënten Vereniging Nederland
Algemeen telefoonnummer: 035-6912128
Telefoonnummer patiëntendesk: 035-6937799

Nierpatiëntenvereniging ‘Rijnmond’
Voor patiënten die in een ziekenhuis in de regio Rijnmond dialyseren. Iedere dialyseafdeling heeft zijn eigen contactpersoon. Vraag erna op uw afdeling.

Nierstichting Nederland
Steunt onderzoek naar preventie, innovatieve behandeling en een beter leven voor dialysepatiënten.

Voorlichting

Bekijk de folder Buikdialyse, behandeling
Bekijk de folder Dialysecentrum
Bekijk de folder Hemodialyse, behandeling
Bekijk de folder MRSA en vakantiedialyse
Bekijk de folder Niertransplantatie
Bekijk de folder Plasmafiltratie
Bekijk de folder Predialyse

Contact

Franciscus Gasthuis
Dialysecentrum
11e verdieping
Afspraak maken: 010 - 461 6312
Spoed: 010 - 461 6161

Verpleegafdeling Nefrologie
7e verdieping
010 - 461 6417 (niet voor het maken van een afspraak)

Franciscus Vlietland
1e verdieping, 1.20, via lift C
Afspraak maken: 010 - 893 1120

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid