Doorgaan naar hoofdinhoud
Dermatologie

Een dermatoloog (huidarts) behandelt mensen met aandoeningen aan de huid en de daaraan grenzende slijmvliezen. Denk bijvoorbeeld aan allergie, eczeem, moedervlekken, psoriasis en spataderen. De huisarts behandelt veel van deze problemen zelf. Wordt u doorverwezen, dan komt u op de polikliniek Dermatologie. Dermatologie kent verschillende deelgebieden.

Aandoeningen en ziektebeelden

Veelvoorkomende klachten zijn:

Behandelteam

Kwaliteitszegel Dermatologie  derma

De afdeling Dermatologie heeft de Kwaliteitszegel Dermatologie ontvangen. Dit keurmerk is opgesteld door Huidpatiënten Nederland (koepel organisatie van huidpatiënten) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en het Huidfonds. Het ziekenhuis voldoet aan de 18 gestelde criteria die aangeven wat verwacht mag worden van de zorg voor mensen met een huidaandoening. Deze criteria zijn gericht op deskundigheid, emotionele ondersteuning, informatie en voorlichting, evaluatie van het eigen handelen, samenwerking, toegankelijkheid, transparante zorg en werkafspraken. Denk hierbij aan een behandelplan op maat, duidelijke informatie over behandelmogelijkheden en voldoende tijd en aandacht voor de patiënt. www.huidpatienten-nederland.nl

Inloopspreekuur voor verdachte plekjes
Franciscus Gasthuis

Er is op de volgende dagen een inloopspreekuur voor verdachte huidafwijkingen:

  • Maandagochtend van 8.00 - 9.00 uur
  • Donderdagochtend van 8.00 - 9.00 uur
  • Vrijdagmiddag van 13.00 - 14.00 uur

Dit spreekuur vindt niet plaats op feestdagen. Voor dit spreekuur is een verwijsbrief van de huisarts noodzakelijk. In de verwijsbrief moet staan dat het om een voor huidkanker verdacht plekje of moedervlek gaat, anders wordt er een reguliere afspraak gemaakt. Het spreekuur is niet bedoeld voor een algehele moedervlek controle of huidcheck. Hiervoor kan een reguliere afspraak worden gemaakt.
Dit spreekuur is ook niet voor patiënten die in Franciscus Gasthuis onder controle zijn en regelmatig terugkomen. Zij kunnen een nieuwe controle-afspraak maken indien gewenst.

Eczeemspreekuur

Voor patiënten en ouders van kinderen met eczeem die behoefte hebben aan advies over en ondersteuning bij het omgaan met eczeem, is het eczeemspreekuur beschikbaar.

Tijdens het eczeemspreekuur krijgt de patiënt (met de ouders) uitgebreide persoonlijke uitleg over eczeem, de mogelijke oorzaken, beïnvloedende factoren en de behandeling. Daarnaast begeleidt de dermatologisch geschoolde verpleegkundige of doktersassistente in het leren omgaan met de gevolgen van het hebben van deze chronische aandoening. Ook geeft zij informatie en instructie over het gebruik van de voorgeschreven zalven en stelt in samenspraak met de dermatoloog zo nodig de behandeling bij.

Doelen zijn:
•          Begeleiden van (ouders van) een patiënt met eczeem waardoor de negatieve effecten van eczeem op de patiënt en zijn leefomgeving worden verminderd; 
•          De patiënt kan beter met eczeem omgaan;
•          Ouders kunnen beter met het eczeem van hun kind omgaan;
•          De negatieve gevolgen van het hebben van eczeem in het dagelijks leven zijn afgenomen;
•          De patiënt kan beter met jeuk omgaan waardoor  het krabben en de gevolgen van het krabben verminderd worden; 
•          De patiënt ervaart zelf minder jeuk;
•          De negatieve gevolgen van jeuk in het dagelijks leven zijn afgenomen; 
•          De (ouders van) patiënt met eczeem ervaren ‘de regie’ over het chronische huidprobleem voor een belangrijk deel weer in eigen handen te krijgen.

Kinderallergie spreekuur: AAE spreekuur
Franciscus Vlietland

In Franciscus Vlietland komen kinderen met allergie terecht op het kinderallergie spreekuur, het AAE spreekuur. AAE staat voor Astma Allergie en Eczeem. Omdat het niet eenvoudig is de oorzaak van de klachten vast te stellen, zijn meerdere deskundigen bij het allergiespreekuur betrokken. Zij benaderen de klachten vanuit hun eigen vakgebied en werken samen om de oorzaak te achterhalen. Daarna volgt een ‘op maat gesneden’ advies. In het Franciscus Vlietland zijn (kinder)dermatoloog Dr F.B. de Waard-van der Spek, kinderarts E.E.A. Hentzen-Alders, KNO arts M.M. Elias en kinderlongverpleegkundige I. Muilenburg bij het spreekuur aanwezig. Na het gesprek is vaak aanvullend onderzoek nodig, zoals een huidpriktest of een blaastest. Dit gebeurt aansluitend aan het gesprek. Tot slot wordt door de specialisten een advies geformuleerd dat de patiënt (en de ouders) direct meekrijgen.

Vulvaspreekuur
Franciscus Gasthuis

Het vulvaspreekuur is een gezamenlijk spreekuur van een dermatoloog en een gynaecoloog voor patiënten met klachten aan de vulva. De patiënten worden gezien door een vaste dermatoloog (dr. M.C.G. van Praag) en een vaste gynaecoloog (mw. J. de Waard).  Het vulvaspreekuur vindt plaats op de polikliniek dermatologie van Franciscus Gasthuis.

Vulva betekent de uitwendige geslachtsorganen. Gebleken is dat klachten van de vulva zich vaak bevinden op de grens van deze twee specialismen. De vulva is de huid rond de schede en bestaat uit de grote, buitenste en de kleine, binnenste schaamlippen én de clitoris. Klachten van de vulva komen op alle leeftijden voor, zowel bij jonge meisjes als bij oudere vrouwen. Veel voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig of schraal gevoel, pijn of irritatie.

Wat kunt u verwachten?
Als u een afspraak voor het vulvaspreekuur maakt,  krijgt u thuis een vragenlijst opgestuurd met het verzoek deze in te vullen en terug te sturen. Tijdens het vulvaspreekuur onderzoeken de gynaecoloog en de dermatoloog u gezamenlijk. Soms wordt een klein stukje weefsel (biopt) afgenomen voor verder microscopisch onderzoek door de patholoog-anatoom. U krijgt daarvoor een verdoving, dat kan even pijnlijk zijn, maar van het biopt nemen zelf voelt u doorgaans niets. De uitslag van het biopt is binnen twee weken bekend. Het behandelplan zal uitgebreid met u worden besproken.

Contact
Verwijzing kan plaatsvinden via de huisarts of specialist.

Het One stop shop (OSS) spreekuur voor spataderen

Er is op de volgende dagen een One Stop Shop spreekuur:

  • Dinsdagochtend (Franciscus Gasthuis)
  • Woensdagochtend (Franciscus Gasthuis)
  • Donderdagochtend (Franciscus Vlietland)

Tijdens het One Stop Shop spreekuur doorloopt u achter elkaar de volgende stappen, zodat u op dezelfde dag weet welke behandeling u krijgt:

  • Tijdens de eerste afspraak vindt een oriënterend gesprek en onderzoek plaats;
  • U ondergaat een vaatonderzoek, waarbij niet goed werkende aderen worden opgespoord;
  • U krijgt de uitslag van het vaatonderzoek en naar aanleiding hiervan een advies over de meest geschikte behandelmethode.

 Voor dit spreekuur dient u minimaal 1,5 tot 2 uur te reserveren.

Betrouwbare informatie

Alopecia Vereniging
Website met informatie over alopecia diffusa

Landelijke Vereniging voor Vitilligo Patiënten
Website met informatie over de huidaandoening vitilligo

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Website met informatie over de meest voorkomende dermatologische aandoeningen 

Psoriasispatiënten Nederland
Website met informatie over psoriasis 

Vereniging voor Mensen met Costitutioneel Eczeem
Website geeft voorlichting en informatie over constitutioneel eczeem

Voorlichting

Contact

Franciscus Gasthuis in Rotterdam
Polikliniek Dermatologie
3e verdieping, balie 368
Afspraak maken / vragen: 010 - 461 6131

Dermatologisch Dagbehandelingscentrum
Begane grond, balie 022
Afspraak maken / vragen: 010 - 461 6860

Franciscus Vlietland in Schiedam
Polikliniek Dermatologie
2e verdieping, 2.09, via lift B
Afspraak maken / vragen: 010 - 893 0000 of via het afspraakformulier

Afdeling Lichttherapie
Polikliniek Dermatologie
2e verdieping, 2.09, via lift B
Afspraak maken / vragen: 010 - 893 2337 (ma-wo-vr bereikbaar)

Franciscus Berkel
Polikliniek
Afspraak maken / vragen: 010 - 461 7700

Franciscus Maassluis
Polikliniek
Afspraak maken / vragen: 010 - 592 1822 of via het afspraakformulier

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid