Doorgaan naar hoofdinhoud
Apotheek

De apotheek in het ziekenhuis

Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, wordt u vaak met medicijnen behandeld. Zowel op onze Rotterdamse als onze Schiedamse locatie is een Ziekenhuisapotheek. Deze levert de medicijnen die u tijdens uw opname nodig heeft.

Daarnaast heeft het Franciscus Gasthuis een eigen Poli-Apotheek. Wordt u ontslagen uit het ziekenhuis dan kunt u uw medicijnen om mee naar huis te nemen in deze apotheek ophalen. Het is ook mogelijk dat een apothekersassistente deze medicijnen bij u aan bed bezorgt. En, na een bezoek aan uw arts, kunt u bij de Poli-Apotheek direct medicijnen en verbandmiddelen ophalen.
In Franciscus Vlietland wordt dezelfde service geboden door Apotheek Poldervaart.

Belangrijk: voor een goed overzicht van uw thuismedicatie is het belangrijk dat u zelf altijd een actueel medicatie-overzicht meeneemt naar het ziekenhuis. Deze vraagt u op bij uw apotheek of huisarts.

Behandelteam

Medicijnen

Uw medicijnen zijn belangrijk voor u. Bijvoorbeeld omdat u iedere dag medicijnen moet innemen voor uw ziekte of omdat medicijnen bijdragen aan uw herstel. Het is dan ook erg belangrijk dat u uw arts van de juiste informatie voorziet. Geef duidelijk aan welke medicijnen u gebruikt. U vraagt hiervoor een actueel medicatieoverzicht op bij uw eigen apotheek. Dit overzicht neemt u mee naar het ziekenhuis. 

De apotheek van het ziekenhuis heeft de verantwoordelijkheid over uw medicijnen vlak voor, tijdens en na uw opname in het ziekenhuis

GMP-z keurmerk

De Apotheek heeft de certificering GMP-z (Good Manufacturing Practice Ziekenhuizen) gehaald. Deze norm beschrijft hoe er op een goede manier geneesmiddelen geproduceerd moeten worden in de ziekenhuisapotheek. www.nvza.nl 

Thuisprikservice Poli-Apotheek

Het kan zijn dat de specialist een geneesmiddel voorschrijft dat regelmatig per injectie moet worden toegediend. De Poli-Apotheek heeft een prikservice, waarbij verpleegkundigen, in dienst van het ziekenhuis, bij patiënten thuis de medicatie toedienen. De prikservice bieden zij aan voor patiënten onder behandeling bij oncologie, nefrologie, reumatologie, dermatologie, urologie of maag-, darm- en leverziekten.  Deze service wordt ook aan kinderen, in samenwerking met de Kinderafdeling, geboden. Kinderen die in een risicogroep vallen, bijvoorbeeld vroeggeboren, krijgen een injectie (Synagis®) tegen het RS-virus toegediend door een kinderverpleegkundige van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Dit heeft als doel om ernstige luchtweginfecties bij deze kinderen te voorkomen.

Dienstapotheek Noord

De Dienstapotheek is een gezamenlijke apotheek van de Rotterdamse apothekers die deelnemen aan de Vereniging Apothekers Rotterdam. Deze apothekers zijn om de beurt aanwezig in de Dienstapotheek. De apotheek is gevestigd in de Poli-Apotheek van Franciscus Gasthuis. Omdat de Dienstapotheek open is als het ziekenhuis gesloten is, heeft deze een eigen ingang net naast de Centrale Ingang van het ziekenhuis. De Dienstapotheek is geopend in de weekenden, op feestdagen en dagelijks van 17.30 - 8.00 uur. Op de overige tijden kunt u terecht bij de Poli-Apotheek. Met de Dienstapotheek is er, naast de bestaande apotheek, 24 uur per dag, zeven dagen per week poliklinische farmaceutische zorg aanwezig. Na een bezoek bij de huisartsen van de Huisartsenpost of de artsen van onze Spoedeisende Hulp kunt u direct uw medicijnen ophalen.

Voorlichting

Contact

Franciscus Gasthuis, Rotterdam
Poli-Apotheek
Voor contact: 010 - 461 6950

Ziekenhuisapotheek
Voor contact: 010 – 461 6161 

Franciscus Vlietland, Schiedam
Ziekenhuisapotheek
Voor contact: 010 – 893 9393

24 uur per dag apotheek:
Ook bij spoedgevallen is het vaak nodig om medicijnen of verband te gebruiken. Om te zorgen dat 24 uur per dag medicijnen beschikbaar zijn, is op onze Rotterdamse locatie een Dienstapotheek gevestigd. U kunt hier terecht als u in de nacht, avond of het weekend met spoed medicijnen nodig heeft en u niet kunt wachten totdat uw eigen apotheek geopend is. Apotheek Poldervaart, op onze Schiedamse locatie, is 24 uur per dag geopend.

Dienstapotheek: 010 - 461 7878
Werkdagen: geopend van 17.30 tot 8.00 uur
Weekend: 24 uur per dag geopend
Ingang: naast de hoofdingang van Franciscus Gasthuis

Apotheek Poldervaart: 010 – 893 8210
24 uur per dag geopend
Ingang: begane grond van Franciscus Vlietland

Website: Apotheek Poldervaart

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid