Sleeve resectie (deel van maag verwijderen)

Operatiemethode sleeve resectie

Bij de sleeve resectie wordt een groot gedeelte van de maag chirurgisch verwijderd. Het volume van de maag wordt met 70 tot 80% verkleind. Het hongerhormoon Ghreline is na deze operatie blijvend iets verlaagd, waardoor u minder trek heeft. Het gevolg hiervan is dat u afvalt, maar ook dat u mogelijk te weinig belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk dat u levenslang multivitaminen inneemt om eventuele tekorten te voorkomen.

De overgang van de maag naar de darm (de pylorus) blijft bij deze operatie intact. Dat betekent dat de normale route van het spijsverteringskanaal behouden blijft. Dit heeft als voordeel dat een maagonderzoek (gastroscopie) mogelijk blijft.

Als u ernstige klachten heeft van maagzuur/oprispingen (refluxklachten) raden wij de gastric sleeve resectie meestal af. We geven dan de voorkeur aan de gastric bypass.

Duur operatie

De gatric sleeve resectie gebeurt onder algehele verdoving (narcose) en duurt 30 tot 45 minuten.

Resultaat

De verwachting is dat u 60 tot 70% van uw overgewicht verliest. 47% van de mensen die suikerziekte heeft, is 1 jaar na de gastric sleeve resectie van de suikerziekte af.