Samen beslissen over uw behandeling

Een behandeling bij borstkanker kan grote invloed hebben op uw leven. Daarom vinden wij het belangrijk dat u samen met uw zorgverlener bespreekt welke behandeling het beste bij u past. Uw zorgverlener weet alles van de ziekte en de behandelingen en u weet wat uzelf belangrijk vindt en wat het beste bij u past. Uit onderzoek blijkt ook dat samen beslissen over uw behandeling leidt tot meer tevredenheid en betere resultaten voor u als patiënt. Door u goed te informeren over de mogelijkheden, de voor- en nadelen van een behandeling of operatie en de mogelijke kansen en risico's hiervan bent u zich meer bewust van de keuzes die u heeft. Dit helpt om ook om achteraf minder te twijfelen over uw beslissing.

Samen beslissen begint met een goed besprek tussen u en uw zorgverlener. In een goed gesprek stelt u uw vragen aan uw zorgverlener en luistert u goed naar de antwoorden. Alles wat jullie elkaar vertellen is even belangrijk. Lees hier een aantal tips voor een goed gesprek. 

Keuzehulp voor de behandeling van borstkanker

De mammacareverpleegkundige overlegt met u uw persoonlijke behandelvoorkeur en de operatie die daar het beste bij past. Wanneer u of de mammacareverpleegkundige denkt dat een ander type operatie, dan nu is aangevraagd, beter bij u past, dan zorgt zij voor een nieuw gesprek met uw behandelend chirurg. Het streven is om hierbij geen, of zo min mogelijk, vertraging op te lopen bij het plannen van uw operatie.

De arts kan u een borstsparende behandeling adviseren op basis van medisch-technische overwegingen. Maar welke behandeling het beste bij u past, hangt niet alleen af van uw medische situatie. Ook uw persoonlijke voorkeuren wegen mee.

Wanneer u twijfels heeft over wel of niet een borstsparende behandeling, of wanneer u uw eerste voorkeur nog eens rustig wilt overdenken, dan zou u gebruik kunnen maken van de keuzehulp voor borstkanker van ZorgkeuzeLab. Dit is een soort kieswijzer die technische informatie geeft over de verschillende behandelingen. Daarnaast wordt u met een keuzehulp, via een vragenlijst, geholpen om uw eigen voorkeuren vast te stellen. Als u een keuzehulp voor borstkanker wilt raadplegen, is het raadzaam om dit te doen vóór uw gesprek met de mammacareverpleegkundige. Bespreek de mogelijkheden met uw zorgverlener.