Doorgaan naar hoofdinhoud

Operatie met de Da Vinci Robot

Bij een bedrijfskeuring in 2005 werd bij mij per toeval een verhoogde PSA (ongeveer 4) gemeten. Ik was toen 56 jaar. Na een biopsie werd er een lichte vorm van prostaatkanker aangetoond. Na overleg met professor Bangma van het Prostaatcentrum, heb ik vanaf dat moment 4 keer per jaar de PSA laten controleren. Totdat deze begin 2012 boven de 10 kwam. In al die jaren had ik geen enkele klacht aan mijn prostaat. Na nog een biopsie adviseerde professor Bangma om mijn prostaat te laten verwijderen of te laten bestralen.

Da Vinci Robot

Na het inwinnen van informatie bij diverse lotgenoten, besloot ik om mij met behulp van de Da Vinci Robot te laten opereren. Hoewel het Prostaatcentrum in Rotterdam slechts 50 kilometer van mijn woonplaats ligt, had ik in eerste instantie de keuze op Gronau in Duitsland (ongeveer 250 kilometer) laten vallen, gezien de jaren ervaring en de vele positieve reacties op internet. Professor Bangma heeft mij overtuigd dat het Prostaatcentrum ook prima resultaten heeft met de robot. Gelukkig heb ik toen gekozen voor het Prostaatcentrum, wat ook praktisch is qua afstand, zowel rond de periode van mijn operatie als voor de controles gedurende 5 jaar daarna.

Risico’s bespreken

Dokter Busstra uit het team van professor Bangma voerde de operatie uit. Omdat ik hem nog niet eerder had gesproken, heb ik de avond voor mijn operatie nog telefonisch overleg met hem gehad. Hij besprak daarbij ook over de risico’s van zenuwbesparend opereren.

Na de operatie

De avond na mijn operatie kwam dokter Busstra op bezoek en zei dat de operatie prima was verlopen, ondanks dat deze wel wat langer had geduurd. Na 2 dagen mocht ik al naar huis, omdat ik de eerste dag al redelijk kon lopen, helemaal geen pijn had en er ook geen complicaties waren. 2 weken na de operatie mocht het katheter eruit. Een maand voor mijn operatie had ik 3 keer een training gevolgd bij een bekkenbodemfysiotherapeut. Daarna ben ik zelf gaan oefenen, zodat ik na de verwijdering van het katheter wist wat ik moest doen. Ondanks dat waren de eerste 2 weken na het verwijderen van het katheter lastig in verband met incontinentie. Na 7 weken was ik echter al niet meer incontinent en had ik zelfs geen verband meer nodig.

Zenuwbesparend

Bij de eerste controle bleek dat het PSA niet meer meetbaar was. Dit is natuurlijk waar je op hoopt. Doordat er aan 1 kant van mijn prostaat de zenuwen bespaard zijn, heb ik zelfs nog een zeer acceptabele erectie. Ook dit zie ik als een verdienste van dokter Busstra, die daar extra zijn best voor gedaan heeft.

Achteraf is de operatie en het herstel enorm meegevallen en ben ik heel blij dat ik de keuze voor het Prostaatcentrum gemaakt heb. Nogmaals alle lof voor het team van professor Bangma.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid