Doorgaan naar hoofdinhoud

Da Vinci Robotchirurgie

Bij de Da Vinci Robotchirurgie opereert de uroloog via een aantal kleine sneetjes in de buikwand en brengt vervolgens een kijkinstrument (laparoscoop) in. Deze operatie wordt in het Erasmus MC uitgevoerd door prof. dr. Chris Bangma of dr. Martijn Busstra en in Franciscus Gasthuis door dr. John Rietbergen of drs. Egbert Boevé.

da_vinci_robot_custom.jpg

Da Vinci Robot

De microchirurgische robot geeft de uroloog een nog beter zicht en fijnere vingerbewegingen, waardoor nog preciezer kan worden geopereerd. De uroloog zit met zijn hoofd en handen in een nauwe ruimte. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in uw lichaam zijn ingebracht. Door subtiele vingerbewegingen stuurt hij de instrumenten waardoor het nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot kijkoperaties beschikt de uroloog over een driedimensioneel beeld, dat is vergroot. Daarnaast zijn de voorheen moeizaam bereikbare plekken met de robot gemakkelijker te bereiken.

Voor uw operatie

Nadat u samen met uw uroloog voor de operatie met de Da Vinci Robot heeft gekozen, voorziet de urologisch-oncologieverpleegkundige u van gerichte informatie over de opname, kathetergebruik, continentie en bekkenfysiotherapie. Als de definitieve operatiedatum bekend is, krijgt u een brief met de definitieve opnamedatum thuis gestuurd.

Voor uw operatie met de Da Vinci Robot wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Urologie van het Erasmus MC of Franciscus Gasthuis. Op deze verpleegafdeling liggen mannen en vrouwen bij elkaar op de afdeling met diverse ziektebeelden. Als u daar een bezwaar tegen heeft, dan kunt u dit kenbaar maken zodat wij hiermee rekening kunnen houden.

Na uw operatie

Op de verpleegafdeling loopt een zaalarts visite, waaraan u vragen kunt stellen. De zaalarts stelt dagelijks uw medisch beleid bij. Uw opname duurt meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen na uw operatie in Franciscus Gasthuis en 2 tot 4 dagen in het Erasmus MC. Vanaf de eerste dag na de operatie kunt u gewoon weer eten en drinken. Als u zich goed voelt, mag u ook rondlopen op de verpleegafdeling.

Na uw ontslag

De urologisch-oncologieverpleegkundige neemt binnen een paar dagen na uw ontslag telefonisch contact met u op om te vragen hoe het met u gaat.

Circa een week na uw ontslag uit Franciscus Gasthuis of 2 weken uit het Erasmus MC dient u terug te komen voor onderstaande afspraken. Deze afspraken vinden op 1 dag plaats.

  • Als het nodig is, wordt voordat de katheter wordt verwijderd, eerst een röntgenfoto van uw blaas (cystogram) gemaakt. Dit onderzoek wordt alleen gedaan op aanvraag van uw uroloog om te controleren of er geen lekkage is bij het inhechten van uw plasbuis in uw blaas.
  • Opname op de afdeling Dagbehandeling van Franciscus Gasthuis of Erasmus MC om uw katheter te verwijderen en te kijken hoe het urineren gaat.
  • Afspraak met uw uroloog voor de microscopische uitslag (PA-uitslag) van het weggenomen weefsel.

Hierna krijgt u een afspraak mee om over 6 weken terug te komen bij uw uroloog.

Nacontrole

Na de operatie blijft u onder controle bij uw uroloog en de urologisch-oncologieverpleegkundige. De volgende zaken komen hierbij onder andere aan bod:

  • PSA-waarde
  • Continentie
  • Seksualiteit
  • Psychosociale aspecten
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid